Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Немска компания се отказва от "Северен поток 2"

Немската енергийна компания Uniper е напът да се откаже от ангажиментите си по изграждането и финансирането на газопровода "Северен поток 2". Причината е свързана с подготвяните от САЩ санкции за фирмите, участващи в газовата връзка между Русия и Германия. Uniper  е готова и да отмени финансирането си за проекта, оценявано на  900 млн. евро, съобщи заместник-директорът на компанията Кристофър Делбрюк пред изданието Finanz Nachrichten. "Не можем да рискуваме като компания да се окажем под американски санкции, защото това ще ни изключи от платежния оборот в долари и няма да можем да търгуваме", уточни Делбрюк.

В последните седмици напрежението около реализацията на проекта нарасна значително. Особено след като Вашингтон поднови офанзивата си. Добре известно е, че президентът Доналд Тръмп е яростен критик на газопровода. Тръмп смята, че "Северен поток 2" ще увеличи значително влиянието на Кремъл върху Стария континент. Американският държавен глава не крие и амбициите си за увеличаване на вноса на втечнен газ от САЩ в Европа. 

Енергийните експерти в Съединените щати твърдят, че законопроектът за въвеждане на санкции е изготвен и одобрен от Сената още преди една година. Очакванията са съвсем скоро Тръмп да го подпише и да го превърне в действащ закон. Санкциите ще бъдат основно насочени към европейските компании, ангажирани със строежа на тръбата. От руска страна "Северен поток 2" се реализира от "Газпром", която вече фигурира в "черния списък" на Вашингтон. Освен Uniper и "Газпром" в проекта участват още немската Wintershall, френската Engie, австрийската OMV и англо-холандската Shell.

Засега нито Германия, нито Русия възнамеряват да се откажат от газопровода. Това стана ясно и при последната среща между лидерите Ангела Меркел и Владимир Путин в Берлин. Двамата се обединиха около позицията, че е необходимо да се вземат мерки, за да бъде предпазен проектът от възможни неконкурентни и незаконни нападки от трети страни.

Меркел обаче изглежда е готова на известни отстъпки. Канцлерът обяви в присъствието на руския президент, че иска да се запази транзитната роля на Украйна при доставките на синьо гориво за Европа. Нещо, което със сигурност не е по вкуса на Владимир Путин.

Всъщност Украйна заедно с Полша и Дания е  сред най-големите противници на проекта. Позицията на властта в Копенхаген например наложи промяна на маршрута на "Северен поток 2". Начертан бе алтернативен маршрут, минаващ през изключителната икономическа зона на северозапад от остров Борнхолм, заобикаляйки датските териториални води. 

На практика "Северен поток 2" е разширение на съществуващия газопровод "Северен поток", свързващ Русия и Германия. Той следва да премине през изключителните икономически зони и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Дължината на тръбата ще е над 1200 км и по нея ще се транспортират 55 млрд. куб. м газ годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във