Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Негативите от "световната война на митата" се усещат

"Световна война на митата", предприета от президента Доналд Тръмп, започва да се отразява негативно, пише "Ройтерс", позовавайки се на последните данни на Световната търговска организация.

СТО отчита спад в тримесечния си индекс, който търговките перспективи. Той показва отслабване на растежа на търговията през следващите месеци в съответствие със средносрочните тенденции. По-слабите експортни поръчки и продажби на автомобили вероятно ще забавят растежа на глобалната търговия през третото тримесечие.

Тръмп вече наложи високи мита върху вноса на стомана и алуминий от големите търговски партньори на САЩ и сигнализира, че вноса на автомобили също може да бъде обложен с високи мита.

През миналата седмица администрацията на Белия дом предложи по-висока тарифи от 25% за вноса на китайски внос на стойност от цели 200 млрд. долара. Пекин пък отговори, като предложи такси за вноса на американски стоки за 60 млрд. долара.

Генералният директор на СТО Роберто Азеведо отправи публично послание в четвъртък, цитирано от БНР, в което посочи: "Световната търговия е под заплаха. Независимо дали наричате сегашната ситуация търговска война, със сигурност първите залпове са изстреляни".

"Ситуацията е изключително сериозна. Реципрочните търговски рестрикции не могат да представляват нова норма. Продължителната ескалация би рискувала сериозно икономическо въздействие, засягайки най-тежко най-бедните ", отбеляза Азеведо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във