Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Не всички аптеки хващат фалшивите лекарства

Националната система за верификация на лекарствата, с която се цели да не се допускат фалшиви медикаменти на пазара, влиза в сила от 9 февруари. Проектът е мащабен и уникален, като по него се работи вече повече от десет години в цяла Европа, каза Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). Партньори в развитието на проекта са всички, които се занимават с лекарства - производители, търговци на едро, паралелни търговци. Вече към 2000 аптеки са заявили участието си и броят им се увеличава.

За този регламент магистър-фармацевтите са уведомени от 2016-а, но май пак ще има такива, които не са разбрали и няма да са готови. От работещите 4323 аптеки у нас само 2492 имат договор с НЗОК и специализиран софтуер за връзка с касата. Освен тях още 148 обекта имат някакъв софтуер и ползват компютър.

Фармацевтите са притеснени от увеличаващите се разходи за въвеждане на системата, тъй като по новия европейски регламент наличието на компютър и инсталиран софтуер става задължително условие за отпускане на лекарства с рецепта. Ако те не могат да си ги осигурят, ще трябва да затворят, което пък ще се отрази на достъпа на пациентите до медикаменти. Допълнително е необходимо аптеките да имат и четци за проверка на лекарствата, чиято стойност е между 180 и 200 лв. и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата. (Може да се наложи също и наемането на нов служител, който да се занимава с проверката на лекарствата при доставката им).

В България въвеждането на новите изисквания ще се случи плавно и ще отнеме минимум 6 месеца, заяви здравният министър Кирил Ананиев. През това време аптеките, които не са въвели системата, няма да бъдат санкционирани.

Това означава, че и след 9 февруари всеки търговец или аптека ще може да се присъединява към националната система за верификация. Междувременно няма да има ограничение на достъпа на пациенти до необходимите им лекарства. Както обясни обаче председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, до окончателното въвеждане на системата в аптечната мрежа ще се предлагат лекарства и с код за верификация, и без него.

След 9 февруари, когато системата за верификация става задължителна в целия Европейския съюз, производителите ще пускат на пазара само медикаменти по лекарско предписание с нов защитен 2D код. Най-важната задача на проекта е да бъда спряно достигането до аптечната мрежа на фалшиви лекарствени продукти, които съдържат забранени субстанции и се произвеждат по мазета и гаражи. Техните производители залагат най-вече на опаковката, а един пациент няма как да разбере дали тя е истинска или не. С верификацията това няма как да се случи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във