Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Не ми е безразлично, че се петни името на България

Ген. Кирил Мазнев, бивш директор на Центъра на промишлеността на България в Москва, пред в. БАНКЕРЪ

Кирил Мазнев има висше военноинженерно образование и е генерал-майор от резерва. Заемал е различни позиции в Българската армия, а през юни 2009-а започва работа като началник на отдел Офсетни споразумения в дирекция Икономическа политика на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. От септември 2010-а до началото на 2013 г. е директор на Центъра на промишлеността на България в Москва.


nbsp;


Г-н Мазнев, до нас достигат множество сигнали за нередности, които се случват в Центъра на промишлеността в Москва. Върхът бе обирът на касата, станал около националния ни празник 24 май. Като бивш ръководител на тази институция изненадан ли сте от нещо?

- Аз научих от вашия вестник за това, което се случва. Една сутрин ми се обади приятел и каза, че има публикация по темата, в която се споменава и моето име. Определено мога да кажа, че в центъра стават нередни неща. А все пак говорим за държавно учреждение с висок дипломатически статут, което трябва да защитава авторитета на страната в чужбина и да дава добър пример на местните граждани. Доколкото разбирам, това не се получава.


Имате предвид обира ли?

- Него, както и някои други прояви, които вече са в миналото. Вижте, този център е най-голямата територия на България в чужбина. Там работят стотици наши съграждани, той е на много години и е добре познат в Русия. Затова изобщо не ми е безразлично, че някой петни името на държавата ми с действията или бездействието си. Именно добрата репутация бе едно от нещата, на които най-много съм държал, докато бях директор.


Конкретно за обира на касата съм изумен, тъй като по мое време бяха взети всички възможни мерки подобно нещо да не се случи. Оставих центъра с охрана според изискванията на Руската федерация, бях осигурил входовете и особено касата с парите с двойно видеонаблюдение и аларма, като единият от кръговете бе скрит така, че да не се вижда и да е невъзможно неговото неутрализиране. Монтирани бяха и паникбутони - както в касата, така и на входовете на центъра. Освен това гардовете имат видимост към всички страни. Мисля, че е било изключено да не забележат хора, идващи към тях, особено пък с маски, да не вземат мерки и да се оставят да бъдат вързани. Това ми напомня за едни стари времена, когато пазачите на центъра ни са ходили на смяна стабилно почерпени. А и както вие сте написали, смяната на охраната от държавна с частна фирма е грубо нарушение на постановлението на Руската федерация за охрана на обекти с дипломатически статут.


Допускате ли възможност за някакво съучастие?

- Аз не знам по какъв начин е станал целият инцидент. Нямам подробностите. Болно ми е, че бе нарушен имиджът на държавата ни. Но и сумите, които аз оставих там, не са малки - главно в долари и евро.


По наша информация освен обявения милион рубли е имало още поне 250 хил. долара плюс още няколко хиляди евро...

- Не бих искал да оповестявам конкретната сума.


Защо в касата на центъра е имало толкова пари, а не са преведени в България?

- Тези суми са натрупани от наеми на представителствата на българските фирми. Те обаче няма как да дойдат до нашата страна, тъй като центърът е обект с дипломатически статут и не може да извършва икономическа дейност. Там се водят разговори и се подготвят договори, но чиста търговия или продажби не са разрешени. Затова и се събират толкова много пари в касата. След една проверка на Сметната палата през 2010-а бе направена препоръка представителствата на фирмите да превеждат парите за наеми в България, а центърът да се издържа от средствата, които вече има в наличност. Не беше тайна, че там се държат сериозни суми, затова бях взел такива мерки за подсигуряване на касата. През тези три години текущата издръжка на центъра е именно от тези пари.


Отговорността за сигурността носи директорът на центъра - в случая Илиян Цонев, нали така?

- В ръцете на директора на центъра държавата е поверила цялата власт, с изключение на кадрите, които работят там. Те обикновено се назначават зад гърба му от България, какъвто бе и случаят с мен. Аз направих всичко възможно, за да не се допуска нехигиенична среда на работа и въпреки това по нареждане на бившия заместник-министър на икономиката Иво Маринов ми бяха натрапени хора. Със самочувствие на недосегаеми, но без достатъчна зрелост и образование за заеманата длъжност. Наистина някои от тях си гледаха съвестно работата, но голяма част бяха дошли, за да припечелят някой лев отгоре върху заплатата. Всеки теглеше чергата към себе си. А аз от армията съм свикнал, че като има една задача, всичко се насочва към нейното изпълнение и не може да има странични интереси.


Колкото до Илиян Цонев, той също бе назначен на сегашната си позиция по настояване на Иво Маринов. Не искам да прозвучи като реваншизъм, но моето работно време бе над 12 часа на денонощие, а сега хора ми се обаждат от Москва и се оплакват, че директорът почти не стъпва в промишления център.


И до нас достигна подобна информация. Както и мълвата, че Илиян Цонев се занимава повече с посредничество при продажбата на недвижими имоти по българското Черноморие на богати руснаци, отколкото да ръководи центъра...

- Според мен продажбата на недвижими имоти не е главната тема, с която трябва да се занимава центърът ни в руската столица, тъй като не носи пари за бюджета на България. Затова я бях изключил от работата на екипа. Усилията ми бяха съсредоточени върху това да правим смесени търговски дружества, да възстановим работата на някои наши заводи с руска помощ и да привлечем повече инвестиции в страната ни. Сега обаче една от големите теми в центъра са недвижимите имоти, нещо, което е стъпка назад за нашата икономика, поне според мен. За частни интереси не искам да коментирам. Където има доказателства, нека хората да си понесат съответната отговорност.


В сигналите, които получаваме, се твърди, че пари от центъра се източват и с фиктивни ремонти?

- Наистина инфраструктурата там - електро и ВиК инсталации, е изключително амортизирана. А в бюджета на институцията няма предвидени пари за капитални ремонти. Преди да отида в Москва, центърът е бил на нула - колкото средства са получавали, толкова са харчили - около 4 млн. лв. на година. Една от първите ми задачи бе да направя ревизия на парите, които се дават на външни доставчици, и разходите бяха свити до 1.7 млн. лева. Един лош пример е главната счетоводителка Нели Минева, която уличих в нарушения, за които съм информирал и инспектората, и министерството. Но въпреки слабата оценка в атестацията, тя все още продължава да работи в центъра. Това беше човек, който волно или неволно допусна много грешки и благодарение на нея от бюджета на центъра изтекоха немалко средства.


За какви нарушения става дума?

- Имаше надписани фактури за използваната вода - два пъти регистриран и платен ДДС. Това го спряхме, след като възстановихме работата на измервателните уреди. Наложи се да заведем дело срещу местното водоснабдително дружество, което спечелихме, и сега то трябва да върне надвзетите суми. Въобще има много вратички и канали, по които могат да се правят нарушения.


Добър урок за мен бе лошата практика на предишните ми колеги (бел. ред. - Делчо Наплатанов и Малина Божинова - снаха на Георги Божинов) , които се разследват от прокуратурата след проверки на инспектората на Министерството на икономиката, на Сметната палата и на Агенцията за държавна финансова инспекция. Водят се дела за стотици хиляди лева, но не зная как точно се развиват нещата. За мен това е затворена страница. Но искам да подчертая, че оставих добро наследство, което за кратко време бе пропиляно. Всичко това няма как да не се отрази и на търговския стокообмен с Русия.


Оставам с впечатлението, че спестявате някои неща, които знаете?

- За всичко си има компетентни институции. Те трябва да проверяват дали нещо не е наред и, както казах, ако установят нарушения, да предприемат съответните действия.


Ще ви питам директно: оставила ли е държавата центъра ни в Москва на автопилот?

- За времето, през което аз бях там, от страна на българското Министерство на икономиката липсваше особено голям интерес за изпълнението на държавните задачи. Но това е донякъде обяснимо, тъй като самото правителство не беше добре настроено към Русия. В тази ситуация бе трудно да се говори за сериозни проекти и инвестиции. Единственото, което се вършеше, бе дребен бизнес с вноса на резервни части. И досега български стоки, които са традиционни за руския пазар, продължават да отсъстват. На всички срещи, на които съм присъствал, винаги е бил поставян въпросът къде са нашите консерви, плодове, зеленчуци, вино и цигари. На това трябва да обърне внимание новото правителство и да покаже, че ние желаем да работим с Русия. Иначе дисбалансът в стокообмена ще продължи да се задълбочава.


За тази цел не е ли необходима и промяна в ръководството?

- Съставът на администрацията, който сега е там, е необходимо да бъде променен. Според мен за Промишления център в Москва задължително трябва да се въведе мандатният принцип, както е в Министерството на външните работи. Изпраща се ръководителят с екип, подбран от него - счетоводител, отговорници за сигурността и т.н., стоят там три или четири години, изпълняват държавните задачи, след което се сменят с други хора. Защото всеки, който отиде в Москва, прави всичко възможно да остане. Създава си своя среда, интереси и оттук нататък нещата излизат от контрол. От посолството също трябва да обърнат по-сериозно внимание на центъра. Струва си новото ръководство на Министерството на икономиката да се замисли над всички тези въпроси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във