Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Нанков и Ангелкова запяха в общ "хор"

Роденият в зората на демокрацията рефрен "За кокошка няма прошка, за милиони няма закони" обобщи  хитроумните народни мъдрости, свързани с несправедливостта при управлението на държавата и тези дни пак зазвуча доста актуално.

"Моловете" по плажната ивица на "лънчев бряг-юг" (по даденото от  вицепремиера Валери Симеонов определение) се оказаха... законни.

Подопечната на министъра  на регионлното развитие и благоустройство Николай Нанков Дирекция за национален и строителен контрол и  нейният началник арх. Иван Несторов

 

в семпъл петстраничен (очевидно обобщен) доклад

 

публикуван на страницата на регионалното ведомство,  "доказа" , че "избождащите очите" грандиозни метални съоръжения със статут на нощни барове, ресторанти и заведения за обществено хранене "отговарят на предвидените в схемата конфигурации и местонахождение".

Проверката на високопоставената група експерти от строителния контрол "доказа", че петте емблематични дискотеки - The Onе, La Cubanita, Cacao beach, Del Mar и Bedroom, които от години "озвучават" (или оглушават) целия комплекс, са най-стриктните изпълнители на нормативите у нас. Всички те се ползвали "по предназначение".

Не  че някой е имал съмнение  какви ще бъдат констатациите, като се има  предвид кои са техните чорбаджии, но, както се казва, "надеждата (за справедливост) умира последна".

Нещо повече, в този документ рязко намаля и броят на откритите само преди по-малко от двадесет дни (от 1 юни) незаконни градежи, маскирани като преместваеми обекти. При  предишната проверка те бяха четиридесет и шест. Сега след "по-стриктния"  им оглед се оказа, че несъответствия  с одобрената от министъра на туризма Николина Ангелкова схема за поставяне са  открити  при "едва" 32 преместваеми обекта. Двадесет от тях са на територията на морски плаж "Слънчев бряг-юг", пет на "Слънчев бряг-централен"  и седем на "Слънчев бряг-север". Това е записано в доклада на началника на ДНСК арх. Несторов. Таблиците с преместваемите обекти върху трите морски плажа в курортния комплекс "Слънчев бряг", в които могат да се видят „нарушителите“ и  които са били предоставени на министър Нанков заедно с доклада като приложения към него, някак удобно  бяха пропуснати в публикувания документ. На интернет страницана на самата Дирекция за национален и строителен контрол  тази информация изобщо липсваше.

С думи прости задачата за

 

замазването на проблема

 

чрез селектирана информация, беше изпълнена. Убедени сме, че при внимателния  прочит именно на липсващите документи ще стане ясно, че откритите от проверяващите "нарушители" са само тези, които стопанисват капанчета, заемащи  по десетина-петнадесет квадратни метра.

Неслучайно вицепремиерът Симеонов обобщи случващото се с думите:

"За мое голямо съжаление и мининистър Нанков се нареди до мининистър Ангелкова в отричането на законите и наредбите на България.“

Един прелюбопитен текст от доклада на строителния контрол няма как да не направи впечатление на тези, които се ориентират в административното празнодумство. А той гласи: "В нормативната база липсва подзаконов нормативен акт на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), който да регламентира и прецизира поставянето на преместваеми обекти върху морските плажове, предмет на концесионни договори. Поради това ЗУЧК следва да се счита за специален закон по отношение управлението и поддържането на морските плажове, включително и поставянето на преместваеми обекти върху тях. Налага се изводът, че правилата и ограниченията за поставяне на преместваеми обекти върху морските плажове, включени в одобрените схеми от министъра на туризма и в концесионните договори, са регламентирани само в ЗУЧК, в качеството му на специален закон.“

Според юристи  така "аргументираното"  тълкуване на законните постулати у нас  директно суспендират текстове от Закона за устройство на територията, към който уж препраща законът за устройство на черноморското крайбрежие. На практика с тези "мотиви" се дават неограничени правомощия на министъра на туризма, който може да си начертае схема, в която да залегне вдигането и на пететажна метална конструкция, която да бъде наречена "преместваем обект"... ?!

Някак лековато  проверяващите са пропуснали основната теза, която изложи Симеонов, когато поиска от ДНСК и от Прокуратурата да проверят точно "законните" култови дискотеки. А именно, че те  не са преместваеми обекти, защото площта им е 1300-1500 кв. м, което е многократно над разрешените по Закона за устройство на територията 15 кв. м с височина от 3 м , за да бъдат наречени "преместваем обект".

 

За да си измият ръцете

 

Все пак проверяващите са дали "морковче" на непослушния Симеонов.

В доклада е констатирано, че .другият обект, който му вадеше очите, е незаконен. В документа е записано, че метална ограда и паркинг до хотел "Империал" (бивш "Амфора") на плажа "Слънчев бряг-юг" са били премахнати през 2017-а, но за новия сезон отново изникнали на същото място. Освен това проверяващите са установили, че до паркинга в западна посока върху плажната ивица без разрешение за поставяне и без разрешение за строеж  са изпълнени  волейболно игрище, спортна площадка, метална трибуна за зрители със сцена и бетонова настилка с приблизителна площ около 1000 кв. м и поставени върху нея около 65 броя маси за 250 места.

Другото нарушение, което  е спомената в доклада, е свързано с обслужващата алея с обръщало към бившия ресторант "Фрегата", която осигурява достъпа до плажа. Тя е предвидена в действащия регулационен план на "Слънчев бряг-изток". От община Несебър са представили одобрен проект и разрешение за строеж от 2008-а  за реконструкция на настилката на алеята, но тя не е била въведена в експлоатация по установения законов ред. Освен това източно от алеята - върху плажната ивица, без разрешение за строеж е изпълнен открит паркинг с настилка от чакъл и филц с неправилна форма и приблизителна площ 8000 кв. метра. Паркингът е ограничен с две  бариери, а върху обслужващата алея са изпълнени още две бариери. В западната част на обръщалото е изпълнен навес за коли с метална конструкция, който видимо навлиза в площта, заета от дюни. Южно от обръщалото  върху съществуваща дюна  са изпълнени бетонов път,  паркинг с кабина за охрана и кабели с напрежение, в нарушение на изричната забрана от Закона за устройство на черноморското крайбрежие (чл.17а, ал.1), това е категорично отбелязано в документа.

От съобщението на Министерство на регионалното развитие и благоустройство става ясно, че, данните за незаконните обекти са предоставени на община Несебър и на  Министерството на туризма, за да предприемат  последващи действия по компетентност - съставяне на констативни актове и издаване на заповед от кмета на община Несебър по реда на чл.57а и чл.225 а от Закона за устройство на територията за премахване и/или за привеждането им в съответствие с одобрената схема.

Странно защо  в тези случаи за наказанията към провинилите се ще се ползва ЗУТ, а когато се търсят оправдания, експертите са осланят на ЗУЧК?!

Може би всичко това провокира вицепремиерът Симеонов, който публикува следния текст на страницата си във Фейсбук“:

 

Разбирам кой диктува отказа от задължително премахване

 

"За мое голямо съжаление и министър Нанков се нареди до министър Ангелкова в отричането на законите и наредбите на България. В петък от Бургас той обяви заведенията от Южния плаж на "Слънчев бряг" за законни. Въпреки аргументите в сигнала, който му изпратих, и резултатите от проверката на ДНСК и община Несебър. Същите категорично доказаха обратното: че "Спалнята", "Единият", "Какаовият плаж", "Кубинката" и ресторант "Морето" са незаконни. Известните с пласмента на наркотици, проституция и наднормен шум бардаци получиха поредната министерска подкрепа!", написа Симеонов.

"Виждам, че днес в официалната позиция на МРРБ министър Нанков вече е включил на задна скорост и избягва да се произнася категорично по законността, както направи в петък пред медиите в Бургас. Сега вече се говори, че заведенията отговаряли на схемата за поставяне, подписана от министър Ангелкова, заради което съм сигнализирал прокуратурата", пише още той. Според Симеонов тези заведения са в нарушение на наредбата на община Несебър, защото надвишават 100 пъти допустимата площ от 15 кв. метра. И многократно определената височина от 3 метра.

"Защо няма нито дума за това, че заведенията са категоризирани като "нощни барове" и "ресторанти" с подписа на министър Ангелкова, а такива заведения ЗУЧК забранява да има на пясъка", пита още Симеонов.

Според Симеонов  регионалният министър "вече е включил на задна скорост и избягва да се произнася категорично по законността" (бел ред. - става дума за петте дискотеки).

"Според него с изявленията си министър Нанков пренебрегва констатациите на подопечната му ДНСК, "която с писмо от 13 юни  определя заведенията за НЕЗАКОННИ и разпорежда на кмета на Несебър в срок до 15 работни дни ДА ГИ ПРЕМАХНЕ!"

 

Каква е причината

 

Драмата със заведенията на плаж "Слънчев бряг-юг"  продължава вече повече от половин месец и при всеки следващ ход в нея да се "овъртолват" все повече членове на кабинета "Борисов"? Отговорът на този въпрос може би идва от историята и от  името на фирмата - собственик на концесията на тази плажна ивица и "задълбочените" й обвързаности със знакови фигури от зората на демокрацията до днес.  

Става дума за фирмата "Ирида-71" ООД, чиито концесионен договор е подписан  през 2001-ва и е с 20-годишен срок. Дружеството е създадено през 1997-а от разстреляния през 2002-ра Димитър Димитров-Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 - Васил Илиев. След поредица от прехвърляне на дялове през годините в момента фирмата е собственост на Надя Ставрева Иванова и Кирил Георгиев Спасов. Освен плажа в "Слънчев бряг"  фирмата държи и концесията на плаж "Харманите" в Созопол. Любопитна подробност е, че Иванова е и съдружник във фирмата "Глобал инкорпорейтид" АД, чийто основен акционер е  неуспелият кандидат за министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов. Един от съдружниците през годините в "Ирида-71", който се смята и за човека, който върти бизнеса в този регион, е Радостин Бързанов, известен още като Радо Слънцето. Той е бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. Бързанов освен това е съдружник с Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във