Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Наистина ли блокчейн технологията е бъдещето на интернет?

Анализ на Хенри Син за онлайн изданието ITProPortal

За тези, които нямат представа кой е Сатоши Накамото, това е името, използвано от неизвестния човек или хора, които са проектирали и революционизирали идеята за цифровата валута биткойн. Това, което първоначално е било биткойн, понастоящем приема различни форми и се разпространява по цялото земно кълбо. За биткойна се говори като за цифровото злато на нашата епоха заради неговата стойност, която се е увеличила драматично от началото му досега.

Нека да започнем с това какво е блокчейн. Това е неуязвима база данни с цифрови транзакции, която е програмирана по такъв начин, че да записва стойността на всичко.

 

Разпределена база данни

Представете си електронна таблица в Excel, която се умножава и разпространява в цифровия свят, където всяко действие, което предприемате, се записва в нея. Нещо подобно е блокчейн технологията. Базата данни за тази технология е публична и лесно достъпна. Не се съхранява на едно място, а е навсякъде, което означава, че цялото население има достъп до нея и хакерите не могат да я атакуват.

 

Блокчейн като Google Документи

Когато пишете нещо в документ в Уърд и го споделяте, другото лице не може да прави промени в него, защото то е заключено. По този начин функционират транзакциите на блокчейн веригата. Това е онлайн счетоводна книга, която се споделя навсякъде. По този начин никой не може да загуби информацията и данните. Всичко е синхронизирано, актуализирано и съхранявано. Вместо да се налага да споделяте документите отново и отново, не е ли по-полезно да имате общ документ, който да е видим и достъпен за всички и не може да загубен?

 

Устойчивост и здравина на блокчейн веригата

Също като интернет, блокчейн веригата има същата способност да бъде устойчива, което означава две неща:

1. Никой отделен човек не може да я контролира

2. Не може да се повреди

Биткойнът се появи през 2008 г. и оттогава работи без системни грешки. Ако някога се е случвало, това е било следствие от човешки намерения или създаден от човека софтуер. Интернет е много надежден източник и има подобна структура от повече от тридесет години и блокчейн ще следва същия път.

 

Прозрачна и неуязвима

На всеки десет минути блокчейн технологията се самопроверява. Тези транзакции, които се извършват в група, се наричат "блок". Поради този блок са налице две съществени свойства.

1. Прозрачност. Данните са публични. Това не е собственост на никого и никой не може да измъкне нищо.

2. Неуязвима е. За да промените каквото и да било, което се случва в блокчейн веригата, е необходима мощта на суперкомпютър. Въпреки че изглежда възможно, това е много нереалистично.

 

Мрежа от възли

Блокчейн веригата е изградена от мрежа от възли. Всеки възел е компютър, който има достъп до блокчейн технологията, докато го ползва дадено лице, което потвърждава транзакциите.

По този начин е създадена супер здрава мрежа и всеки възел става част от процес на създаване на биткойни. Те "копаят" биткойни. Под "копаене" имаме предвид, че решават сложни задачи, за да спечелят биткойни. Първоначално имаше само биткойн, но сега съществуват близо 700 криптовалути, подобни на него, и още повече са в процес на разработване.

 

Идеята за децентрализация

От самото начало блокчейн е децентрализирана технология. Всяко нещо, което се случва в нея, я повлиява цялата. В световен план група от компютри, използващи заедно блокчейн технология, могат да следят транзакциите на биткойни. С това не се занимава един отделен орган. Много експерти по блокова технология са на мнение, че децентрализираните мрежи със сигурност ще бъдат новата тенденция в технологиите.

 

Кой ще използва блокчейн

За да използвате биткойни и да се възползвате от блокчейна, не е нужно да знаете за инфраструктурата на блокчейн технологията. Според Световната банка над 430 милиарда щатски долара са прехвърлени преди две години. Днес има огромно търсене на блокчейн разработчици. Благодарение на тази технология не съществува посредник при сделките. Графичният потребителски интерфейс създаде портфейл от приложения за блокчейн, което позволява на потребителите да купуват продукти, използвайки биткойни и други цифрови валути. Трябва да се отбележи, че се прогнозира в близко бъдеще приложенията да помагат при управлението на личните данни.

 

Блокчейн и подобрената сигурност

Когато съхранявате данни в мрежата, блокчейн действа като охрана и елиминира всички рискове. Защитата на вашите данни с пароли се счита за безопасна и е много често срещан метод, който се използва от всеки интернет потребител. Въпреки това хакерите все още могат да атакуват компютъра ви, като разбият паролата ви и откраднат личната ви информация. Това не е случаят с блокчейн технологията, тъй като тази иновация използва подобрени мерки за сигурност като технологията криптиране, за да защити данните ви от онлайн заплахи.

В контрола на сигурността на блокчейн има два ключа, чрез които да защитите вашите онлайн активи, и те са известни като публичен ключ и частен ключ. Публичният ключ съдържа адреса на потребителя на блокчейн, така че всеки път, когато потребителят купува биткойни, това ще бъде записано на конкретния адрес на този потребител. От друга страна, частният ключ е паролата, която знае само собственикът на профила, и той има достъп до своите биткойни по всяко време. С тази усъвършенствана система за сигурност и защита блокчейн технологията ще революционизира начина, по който се извършват бизнес транзакциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във