Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Надеждите за хъб "Балкан" не са погребани

Теменужка Петкова

Енергийният министър Теменужка Петкова потвърди информацията, че в даден момент ще се намеси в преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром" за новите доставни цени на синьото гориво. По време на изслушването си в парламентарната Комисия по енергетика в четвъртък (11 октомври) Петкова обясни, че преговорите се водят в продължение на 120 дни от датата, на която българският доставчик изпрати заявлението си с искане на нови цени. Отделно, тя отбеляза, че такива преговори могат да се водят на всеки две години, а ако не се стигне до споразумение, вариантът е арбитраж, воден в страна от Европейския съюз.

По повод проекта за газовия хъб "Балкан"  министърът заяви, че в началото на следващата година енергийното ведомство ще организира конференция, на която ще бъдат представени резултатите от предварителните проучвания. "Ние не сме спрели да водим разговори с потенциални участници в този проект. Не сме спрели да водим разговори и с Европейската комисия", посочи Петкова, отговаряйки на въпрос на социалиста Таско Ерменков.

Що се отнася до темата "Турски поток", според Теменужка Петкова правителствената политика в тази област е свързана с гарантирането на сигурността на доставките и запазването на стратегическото място на нашата държава на газовата карта на Европа. Тя припомни, че през юни миналата година е подписана пътна карта с "Газпром" и оттогава се проучвали възможностите за разширяване на българската газопреносна система. Но много трябвало да се внимава да не бъде нарушено европейското законодателство.

През седмицата коментари за проекта имаше и от Москва. Руският министър на енергетиката Александър Новак каза, че в момента най-приоритетно е направлението към България и Австрия. По думите на Новак строителството на газопровода върви по график и неговата прогноза е, че през 2020-а "Турски поток" ще влезе в експлоатация. 

При изслушването й в Комисията по енергетика Петкова потвърди и че се разглежда вариант за обединяване на АЕЦ "Козлодуй“ и ТЕЦ "Марица-изток 2". "Това е една от най-важните теми, пред които е изправена българската енергетика към настоящия момент. Обсъждаме различни варианти. Не изключваме нито един", изтъкна тя в отговор на въпрос на Рамадан Аталай от ДПС. Както и че случващото се в ТЕЦ-а се случвало с всички въглищни централи в Европа.

"Онзи ден имах разговор с полския министър на енергетиката. Той поиска този разговор във връзка с резкия скок на цените на емисиите (бел.р. - вредните емисии). Те достигнаха нива от 25 евро на тон - нещо, което е убийствено за този тип производители на електрическа енергия. Това, което полският колега предложи, е всъщност всички държави, които са засегнати от такъв процес, да имаме общ подход, да обединим усилията си и да намерим решения на този въпрос. Истината е, че българската електроенергийна система не е подготвена и не би могла да издържи без тези въглищни централи. Те са 3974 МW като мощност.  Трябва да обединим усилията и да намерим най-доброто решение за този тип централи у нас, защото те са пряко свързани с енергийната сигурност на страната, съответно с националната ни сигурност", добави Теменужка Петкова, обещавайки до седмица да представи пред депутатите окончателни варианти. 

Все пак според министъра обединението на ТЕЦ с АЕЦ би създало повече проблеми, отколкото решения. Иначе  състоянието на "Марица-иИзток 2" не би довело до скок в цената на тока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във