Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Над 700 млн. лв. в електронните продажби

Когато гигант като eBay организира годишния си форум за електронните продажбите "eBay Seller Summit 2017" в страна като България, това в никакъв случай не бива да се приема като случаен избор. Още повече, че събитието никога досега не се е провеждало в Източна Европа. За неговото откриване в София на 27 септември бе вицепрезидентът на компанията Крис Бейнс.

Последните данни на Евростат от доклада "Дигиталната икономика и общество в ЕС" показват, че около 9% от компаниите в България продават онлайн, а около 27% от потребителите са пазарували в мрежата през последната година. По думите на  заместник-министъра на икономиката Александър Манолев различни изследвания показват, че ръстът, който отчита онлайн търговията у нас, изпреварва средния за Европейския съюз, но още сме в етап на догонване на западните държави по този показател. При все това в електронните продажби се въртят около 700 млн. лева на година. А до 50 евро е средната сума, която българинът харчи за покупки онлайн. Тези показатели неминуемо ще се увеличават, благодарение и на това, че страната ни предлага един от най-бързите, качествени и евтини достъпи до интернет.  

"Онлайн търговията дава нови, много по-големи възможности както за потребителите, така и за производителите, а стопанската инициатива става много по-достъпна", каза още Манолев. Той допълни, че на практика всеки човек може да се приобщи към електронната търговия, стига да има работещо решение, умения и базови познания за работа с компютър.

В рамките на форума бе обърнато внимание на разработената "Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия (Индустрия 4.0)", като основа за бъдещата Стратегия за участието на държавата в Четвъртата индустриална революция. България, обясни Манолев, има своите силни страни – качествен интернет, силен IT сектор, силна електроника, електротехника и мехатроника, които трябва ефективно да използваме за цифровизирането на икономиката ни. 

Данните на eBay показват, че днес българските търговци достигат до 34 чуждестранни пазари, като 76% от тях са реализирали продажби на четири или повече различни континенти през платформата. За миналата година те са генерирали през сайта на eBay  общ оборот от около 70 млн. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във