Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 300 000 служители на Siemens станаха акционери в компанията

Осемдесет процента от всички служители на Siemens вече са акционери в компанията. Около 300 000 от общо 377 000 служители са се сдобили с акции в Siemens благодарение на програмата Siemens Profit Sharing, надскачайки значително обявената цел на германския концерн за около 200 000 служители-акционери до 2020 г., съобщиха от компанията.

Siemens Profit Sharing бе създадена през 2015 г. с идеята да се даде възможност на всички служители извън топ мениджърските нива да участват в успеха на компанията. Тя позволява на работещите в концерна да получат безплатни акции след особено успешни финансови години. Участието не изисква лична инвестиция от страна на служителите. От 2015 г. насам във фонда за споделяне на печалбата са внесени общо 400 млн. евро. Сега за пръв път тази сума се разпределя на отговарящите на условията служители в 102 държави, сред които и България, предимно под формата на безплатни акции.

"Искаме да дадем възможност на всички наши служители да участват пряко в успеха и устойчивото развитие на Siemens. Така задаваме стандарти за устойчиво управление и в тази сфера. Щастлив съм и горд, че повече от 300 000 служители вече са съсобственици в нашата компания", заяви Джо Кезер, президент и главен изпълнителен директор на Siemens AG.

В допълнение към инициативата Siemens Profit Sharing, глобалната програма на Siemens за придобиване на безплатни акции Share Matching Program представлява основният стълб за изграждане и поддържане на култура на съсобственост в дружеството и е една от най-големите програми в световен мащаб, насочени към привличането на служителите като акционери.

"Сименс" АГ (Siemens AG - произношение: Зийменс) е създадена през 1847 година. Германската компания, оглавяваща едноименна корпоративна група, която е сред най-големите в света. Развива се в 6 основни бизнес направления: комуникации и информатика, автоматика и контрол, енергетика, транспорт, медицина, осветление. Компанията също така има интереси във финансите, строителството, битовата техника, водопречиствателните технологии и бизнес услугите. Световните централи на групата "Сименс" се намират в Берлин и Мюнхен. Акции на "Сименс" АГ се котират на Франкфуртската и Нюйоркската фондови борси от 12 март 2001 година.

Компанията има бизнес и у нас чрез "Siemens България" ЕООД, което е водещ доставчик на иновативни продукти, технологии и решения в сферата на индустрията, енергетиката, транспорта, здравеопазването и инфраструктурата. Бизнес интересите ни са насочени към областите на електрификацията, автоматизацията и цифровизацията. Компанията има над 500 служители в страната.

В началото на 1991 г. Siemens възстановява традицията да присъства директно в страната и създава собствен oфис в София, в който са представени основните направления на дружеството. През октомври 1998 г.
е регистрирана и пълнофункционална дъщерна фирма на концерна Siemens в България - "Сименс" ЕООД.

Освен със своите висококачествени и иновативни продукти, решения и услуги Siemens  е  работодател на близо 250 души в региона на град Правец, където през 2005 година бе открита фабрика за измервателна апаратура за продукти високо напрежение.

Професионализмът на българските инженери получават голямо признание благодарение на факта, че в България са локализирани два компетентни центъра, които работят по проекти на компанията по цял свят. Български специалисти подпомагат проекти на Siemens в областта на енергийния инженеринг в Европа и Азия.

Другият съществен принос на местния ноу-хау и експертиза към бизнеса на Siemens е дейността на Центъра за иновации всградните технологии. В него близо 90 висококвалифицирани специалисти работят по международни проекти на компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във