Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Над 150 български общини могат да кандидатстват за безжичен интернет

Над 150 български общини могат да участват във втория етап на инициативата WiFi4EU, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните техноологи и съобщенията. Припомняме, че 43% от българските общини спечелиха финансиране за високоскоростен безжичен интернет на обществени места досега.

Конкурсът ще бъде отворен на 4 април в 14 часа българско време (13 ч. Централно европейско време). Този път бюджетът е 51 млн. евро и ще бъдат раздадени 3 400 ваучера. Максималният процент финансиране, който всяка страна може да спечели е увеличен от 8 на 15% от общите средства. Това означава, че всяка държава може да получи максимум 510 ваучера в размер на 15 000 евро.

За сравнение, в първия конкурс бюджетът беше 42 млн. евро, а раздадените ваучери - 2 800 ваучера, като максималният брой за държава беше 224.

Конкурсът ще бъде отворен за участие до 17 часа на 5 април. Продължава да важи принципът „първи кандидатствал, първи получил“ при спазване на географския баланс.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е в непрекъсната кореспонденция, както с общините, които спечелиха финансиране в първия конкурс, така и с потенциалните кандидати за втория етап. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във