Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мъск готов да отпише Tesla от Уолстрийт

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е придобил дял между 3 и 5 процента от  "Тесла" тази година, съобщава "Файненшъл таймс", позовавайки се на свои източници.

Според изданието покупката може да е била осъществена през март, когато саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман посети САЩ.

Делът е под прага от 5 процента, който изисква публично обявяване, а "операцията" се оценява на 2.7 млрд. долара.

Агенциите тиражират и информацията, че "Тесла" ще бъде превърната в частна компания. "Обмислям да направя "Тесла" частна за 420 долара. Финансирането е осигурено", написа ръководителят Илон Мъск в "Туитър".

"Ройтерс" съобщава, че става дума за 420 долара на акция и че акциите на компанията са се покачили със 7 процента след анонса.

В личния си блог Мъск даде допълнителни разяснения за евентуалното отписване от борсата: "Първо, още не е взето окончателно решение, но основанието да го направим е единствено за създаване на атмосфера, в която "Тесла" да работи най-добре... Като публична компания сме подложени на резки движения в цената на акциите ни, което може сериозно да разсейва всеки, работещ за "Тесла", за всички акционери."

Последната дума за отписването на компанията от Уолстрийт ще имат акционерите. Илон Мъск обаче е категоричен, че ще запази контрола над компанията, дори и тя бъде делистната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във