Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МОБИЛТЕЛ ПРАВИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА МОБИЛЕН ИНТЕРНЕТ

Изпълнителният директор на МобилТел Румяна Кючукова и генералният директор на Майкрософт България ООД Теодор Милев подписаха през седмицата рамково споразумение. То включва разнообразни форми на сътрудничество за доставката на софтуер за мобилния оператор. Документът ще му осигури достъп до всички нововъведения, създадени в лабораториите на водещата компютърна компания, и ще му позволи да се ползва от софтуерни решения, съобразени със специфичните нужди на работата с GSM-мрежата. МобилТел е първата фирма у нас, с която Майкрософт подписва подобен корпоративен договор. Според Теодор Милев това се дължи на сходните виждания за бъдещето на бизнеса с информационни и телекомуникационни технологии. Днес Майкрософт преминава от доставка на софтуер като продукт към доставка на софтуер като услуга, с помощта на ИНТЕРНЕТ или чрез мобилните мрежи. Затова нараства и значението на нашите отношения с операторите на GSM-мрежи, заяви Милев.
Софтуерният гигант вече се е договорил за програмна поддръжка на много от най-големите GSM-оператори, както и за съвместна научноизследователска дейност с производители на телекомуникационни технологии, като Ериксон, Моторола и др. Един от резултатите на тази мащабна дейност е добиващото популярност в Западна Европа устройство Стингър, което съчетава възможностите на мобилен телефон и преносим компютър.
При подписването на споразумението ние получихме голяма отстъпка, което показва, че Майкрософт смята МобилТел за най-сериозния си клиент в България, отбеляза Румяна Кючукова. Представители на двете фирми вече работят и по създаването на приложения за мобилен ИНТЕРНЕТ, като се очаква резултатите от това сътрудничество да са налице в края на лятото. Според запознати технологията, която ще се използва за ИНТЕРНЕТ-достъп по мобилния телефон, ще се казва Инфотейнмънт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във