Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мита спират вноса на китайски е-колела

Европейският съюз налага мита върху вноса на китайски електрически велосипеди. Наказателната мярка е в сила от 19 юли. С нея се прави пореден опит да се ограничи евтиният внос, който пречи на конкуренцията според европейските производители.

Тези мита са последните от серията мерки, които ЕС налага срещу китайските стоки при вноса им на Стария континент. Случаят беше повдигнат от Асоциацията на европейските производители на велосипеди, които търсеха компенсация за загубените пазари. През последните три години пазарният дял на е-колелата от Китай се е увеличил до 35 процента.

Европейската комисия, която води в момента разследване на този внос от името на 28-те страни членки, наложи мита между 21.8 и 93.6% върху всички е-велосипеди от Китай, съобщава Официалният вестник на ЕС.

Разследването ще продължи до януари 2019 г., когато могат да се наложат окончателни мита.  Заедно с това паралелно се води и разследване от ЕС дали вносителите на китайски електрически велосипеди не са се възползвали от прекомерни държавни субсидии.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във