Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Милионни дългове извадиха "Ерато Холдинг" на търг

Разпродава се цялото имущество на една от най-големите компании, която допреди години се саморекламираше като лидер на пазара за отоплителна техника - „Ерато Холдинг“ АД. На 19 март синдикът на обявеното в несъстоятелност през 2014-а  дружество Веселин Иванчев Георгиев е обявил  цели четири търга, на които ще се търсят купувачи  на дружествени дялове от  компанията, а също  и на терени, на жилищни сгради, на имоти и стотици машини и съоръжения на предприятия на фалиралата фирма.

Ако съдим по началните цени в  огромния  списък,  одобрен  от съда, на които ще се търгува предлаганото имущество - дори да бъде намерен купувач,  в сметките на синдика едва ли ще могат да влязат 1.5 млн. лева.

В същото време  от списъка на одобрените от съда кредитори на акционерното дружество и приетите вземания към тях става ясно, че

натрупаните дългове са за близо 15 млн. лева

Обединена Българска Банка е сред първите, които разбират, че трудно ще си събере близо 8.5-милионния дълг, който има към нея изпадащата през 2013-а в неплатежоспособност компания. Така по  молба на банката по това време е открито и производството по несъстоятелност и  са поискани обезпечителни мерки, включително и спирането на всички изпълнителни дела, които вече са били заведени срещу техния длъжник.  Това едва ли е било просто хрумване, тъй като в списъка на кредиторите вече са се настанили няколко дъщерни фирми на холдинга и свързани с него компании. Обикновено целта на подобни ходове е активите да бъдат прехвърлени на други дружества, а за кредитора каквото остане. Естествено, разправиите се пренасят в  съда и всеки от претендиращите за  имуществото на компанията започва да доказва своята основателност за вземанията си.

Сред другите големи кредитори на дружеството е записано пенсионно осигурителното дружество "Алианц България" АД, чийто общ размер на вземанията  е близо 2.5 лева. Голям кредитор е  и  "Тракия лизинг" АД -  дългът към него  е малко над 2 млн. лева.

Сред кредиторите на дружеството е и "УниКредитБулбанк"  и  ако съдим по частичната сметка за разпределение  от 22 април 2015-а ( бел ред. - по това време част от имуществото вече се разпродава), дългът към тази финансова институция също не е за пренебрегване.  

Още няколко фирми доставчици на услуги и съоръжения ще чакат да вземат описаните им на хартия суми от порядъка на 30 да 100 хил. лева.

От всичко казано дотук  не е изненада, че  сред ощетените кредитори  е попаднала и Националната агенция по приходите. В случая дългът към нея е малко над 62 хил. лева.

Част от дъщерните компании на "Ерато Холдинг", а и самият холдинг също са успели да се впишат в списъка на кредиторите, но с по-малки суми.

Така или иначе, съдебните дела около тази несъстоятелност продължават и до ден днешен. Засегнатите кредитори продължават да спорят за това на кого  какво се полага, след като  имуществото на компанията от години е било ипотекирано, залагано и какво ли още не. Юристите на най-големия му кредитор - Обединена българска банка продължават да водят дела, за да оспорят  начина, по който се разпределят събраните от синдика суми. Това става ясно от заведеното дело  от миналата година, в което банката  оспорва определение на съда, чрез което се променят предлаганите от синдика Георгиев параметри при т. нар. частични сметки за разпределение.

Очевидно е, че въпреки съдебните разпри обаче  никой от кредиторите няма как да бъде удовлетворен. Както казват запознати с тази материя, в крайна сметка при една несъстоятелност могат да се гарантират не повече от 30 на сто от признатите вземанията. А често и значително по-малко. Това обаче е начин длъжниците  да бъдат измъкнати

„сухи от водата“

Тук е моментът да припомним  кои всъщност са акционерите на задлъжнялата с милиони компания. Ако съдим по списъка на акционерите й от 2012-а, когато трусовете във финансовото й състояние вече се забелязват, това са Георги Музафиров (с най-много акции), Кирил Костадинов, Николай Карев и Христо Ангелов.

На практика чорбаджиите на дружеството са Музафиров и Костадинов, които са сред създателите му.

Техните имена нашумяха, когато през 2009-а стана ясно, че Окръжната прокуратура в Хасково  разследва  "Ерато холдинг"  за злоупотреби със средства, взети по Европейската програма ФАР. Нещо повече, като обвиняем беше привлечен и  бившият министър Валентин Церовски (вече покойник), който оглавяваше Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 2002 до 2005 година. Освен него в кашата беше  набъркан и заместникът му Белин Моллов. По това време ставаше  въпрос за това, че хасковската фирма е източвала пари от ФАР с фиктивни сделки. Проверяващите бяха констатирали, че с протекцията на министерството  е бил нарушен един от основните принципи на европейските правила - да няма конфликт на интереси.  По това време в прокуратурата бяха предоставени уличаващи документи  за това, че експертите на министерството са предупредили Церовски за измамната сделка и въпреки това той е сложил подписа си под документите.

Ставаше въпрос за неправомерното източване на 46 хил. евро по програма ФАР за закупуване на лазерна техника. Оказва се, че средствата са били превъртени само на хартия  и се наложи фирмата  да връща 65 хил. евро, които бяха "набъбнали" от  лихвите. Странното в случая беше, че под тези документи липсваше подписът на мажоритарния собственик Музафиров. Въпреки че  престъпленията уж бяха сериозни и дори се очертаваше  участвалите в тази измамна схема да бъдат подведени под отговорност, това така и не се случи. Още повече че вече  ги имаше първите признаци, че компанията е в тежко финансово състояние. Така  че  патаклама имаше, но резултат от нея не се видя.

Нещо повече - година по-късно комплексните енергийни услуги на компания "ЕРАТО" получиха дори  признание - и в България, и Европейския съюз,  на Шестата годишна конференция на Българските енергийни агенции в Пловдив, когато холдингът спечели второ и трето място, съответно с община Ардино и с община Чепеларе за успешно реализирани проекти за замяна на горивната база в публичния сектор.

Представителите на "Ерато Холдинг" не спираха  да шестват по червените килими

Компанията дори получи  и награда от Българска стопанска камара - грамота и златен знак в категорията "Интелект"  за принос в икономиката. В  информациите, разпространени от  камарата, се съобщава, че на това събитие  са присъствали  тогавашният  министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и  министърът на икономиката, енергетиката и туризма по това време Трайчо Трайков.

В крайна сметка много пъти  става ясно, че лъскавият имидж не е достатъчен, за да притъпи усещането за  "изпързаляне",  което кредиторите на фирмата са започнали  да усещат  осезателно преди доста години. А това, което ще получат днес, със сигурност няма да го промени, по-скоро ще го усили.

Името на холдинга вероятно  е избрано с идеята за  прослава  на музата на любовната поезия  Ерато. Днес той  едва ли може да  бъде оприличен  на каквото и да е така възвишено. А и да  не забравяме, че според легендите тя е била призвана да  очарова погледа, за да я възприемат като желана и прекрасна...

Но до време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във