Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Меркел дава рамо на Южния газов коридор

След критиките на Тръмп за руската зависимост, Меркел показва готовност да потърси алтернативни източници на газ, включително и развитието на южния газопровод до Европа от Каспийско море.

Канцлерът Ангела Меркел ще посети Азербайджан на 25 август. Вероятно основна тема на визитата ще са разговорите за увеличаване на доставките на каспийски газ за Германия и за останалата част на Европейския съюз. В Баку ще се обсъждат и редица други енергийни въпроси, включително и подобряване на инфраструктурата за улесняване на преноса на газ от Азербайджан през Турция към Европа. Коментарите са, че федералното правителство ще иска да постигне сделка с гаранции за бъдещото сътрудничество. Официалната версия за пътуването в Баку е "разширяване на двустранното сътрудничество". Кавказката обиколка на Меркел включва още Грузия и Армения, съобщи  правителствената пресслужба.

Тази скоростно организирана визита подчертава готовността на Германия да търси и алтернативни източници на природен газ, въпреки че остава ангажирана и със строителството на "Северен поток 2". Според неофициални коментари Берлин проявява "голям интерес" към развитието на т. нар. Южен газов коридор, който ще свърже Азербайджан с Европа през Турция. Плановете са по него да се доставя природен газ от находището "Шах Дениз" в шелфа на Каспийско море със залежи от 1.2 трлн. куб. метра. Разработването на този проект е важна част от европейските опити за диверсификация на доставките на суровина за Стария континент и подсигуряването на алтернативен внос на този от Русия. Азербайджан се надява да играе важна роля в тези планове. Очаква се от 2020 г.  "Шах-Дениз-2" да произвежда по 16 млрд. куб. м газ  годишно, от които 10 млрд. ще са за Европа, а 6 млрд. за Турция и Грузия. В перспектива капацитетът може да нарасне до 31 млрд. куб. метра. На по-късен етап Германия би искала доставките по Южния газов коридор да включват и "синьо гориво" от други държави  като Туркменистан, Иран и Ирак.

Причината за неочакваното посещение на канцлера и предприемането на стъпки за ускоряването на работата по газовия коридор съвпада и със засилването на критиките от страна на американския президент Доналд Тръмп срещу самия проект "Северен поток 2" и участието на германски компании в строителството му. Според него така само се увеличава допълнително зависимостта на Европа и в частност на Германия, от Москва. Официални данни показват, че Германия е внесла 39% от газа си от Русия през първата половина на 2018 година. Газопроводът "Северен поток 2" на стойност 9.5 млрд. долара свързва директно през Балтийско море най-голямата държава износителка на природен газ с най-голямата икономика на Стария континент. Новата тръба, както и вече съществуващият "Северен поток"  ще удвоят руския износен капацитет и заедно ще могат да пренасят 110 млрд. куб. м газ годишно, което означава, че ще задоволяват почти една трета от общото търсене на Европа.

При тези стойности южната тръба изглежда незначителна на фона на  "Северен поток". Проектът за изграждане на Южен газов коридор предвижда той да бъде четвъртата голяма ос за доставки на газ за Европейския съюз  заедно със Северния коридор от Норвегия, Източния от Русия и Средиземноморския от Африка. Очаква се до 2020 г. доставките по този газопровод да задоволяват около 10-20% от нуждите на ЕС от газ, което се равнява приблизително на 45-90 млрд. куб. м газ годишно.

Южният газов коридор ще "измине" над 3500 км от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Отделните му сегменти са Южнокавказкият тръбопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП). Проектът за Южен газов коридор е на стойност 40 млрд. долара и с дължина от 3500 км е един от най-големите инфраструктурни проекти в глобалната петролна и газова индустрия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във