Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Магистрала „Хемус“ ще стигне до Велико Търново до 2023 г.

До 2023 г. се очаква да завърши изграждането на автомагистрала „Хемус“ от София до пресичането с пътя Русе - Велико Търново. Това обяви регионалният министър Петя Аврамова.

Министърът участва в четвъртък в дискусия на тема регионално развитие във Велико Търново. Там тя обърна внимание, че отсечката от п.в. „Боаза“ до Велико Търново, за която в края на миналата година правителството отпусна 1,350 млрд. лв., ще бъде построена от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД с цел засилване на контрола и включването на повече държава в икономиката.

"В момента компанията е в процес на преговори с вносители и производители за купуване на допълнителна техника и транспортни средства. Назначават се нови служители и работници. За първия и третия от общо шестте участъка, на които ще бъде разделена 134-километровата отсечка, са предприети действия за започване на строително-монтажните работи в края на април 2019 г. За други три от шестте участъка от трасето на АМ „Хемус“ са избрани изпълнители, които да актуализират изработените парцеларни планове, на базата на които по-късно ще се извърши придобиване на земя за държавна нужда.  През тази година предсрочно ще бъдат завършени 9,3 км от Ябланица до п.в. „Боаза“ с близо 55 млн. лв. без ДДС. Продължава строителството от другата страна на магистралата - в участъка от п.в. „Белокопитово“ до п.в. „Буховци“ с дължина 16,3 км на стойност близо 120 млн. лв.", обясни Петя Аврамова.

През тази година ще бъде възложена обществената поръчка за строителството на участъка от Русе до Бяла с обход на гр. Бяла. Дължината на трасето е 76,2 км, а индикативната стойност за двата проекта е около 670 млн. лв. без ДДС. Към АМ „Русе-Велико Търново“ и тунелът под Шипка има и заявен инвеститорски интерес за изграждане чрез концесия, напомни министърът.

До края на месец март ще е ясна и програмата за ремонт на Агенция „Пътна инфраструктура“, в която ще са включени обектите, по които ще се работи през тази година. Очаква се с нея да станат ясни и тунелите, които предстои да се ремонтират в гр. Велико Търново. Освен за тях, ще се търсят средства и за ремонт на моста над река Янтра. От бюджета на министерството ще бъдат отпуснати и средства за ремонт на ВиК инфраструктура в кв. „Варуша“, увери Петя Аврамова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във