Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЛОШОТО ВРЕМЕ Е ДОБРО ЗА КОНСЕРВНИТЕ ФАБРИКИ

Обичайното за българина есенно домашно консервиране тази година ще е значително по-слабо, смятат експерти. Причината е във високите цени на две от основните съставки - доматите и пипера. Лошите климатични условия направиха доматите най-скъпия български зеленчук, като цената им на дребно остава около 2 лв. за килограм. Пиперът пък от няколко години държи доста високи цени - в момента те са между 1.70 и 2.00 лв. за килограм на дребно. Необичайно скъпи са и корнишоните, които на едро вървят между лев и лев и двайсет, а на дребно - до 1.50 лева. От основните продукти за есенно консервиране миналогодишната си цена запазва единствено зелето - 0.40-0.70 лева за килограм. Очаква се в пика на търсенето му през ноември цената да падне и до 30 стотинки. При тази обстановка на пазара домашно приготвените консерви излизат поне с 30-40% по-скъпи от фабричните, без да се смятат загубеното време и вложеният труд. Очевидно буркани ще затварят само онези, които сами са си отгледали необходимите зеленчуци. Това пък автоматично ще повиши търсенето на заводските консерви. При тях обаче не се очаква сериозно поскъпване, защото изкупните цени на едро на зеленчуците не са значително по-ниски от крайните пазарни. Досега например консервните предприятия изкупуваха домати за преработка по 0.60-0.70 лв., а отделни партиди стигнаха и до 40 стотинки за килограм. По-голямата част от чушките за консерви пък се внасят от Турция по фиксирани цени, които не се различават особено от миналогодишните. Единственото увеличение в цените на консервите ще дойде от поскъпването на енергията и транспорта, но то няма да надхвърли 15-20 на сто. В хипермаркетите, които закупуват по-големи количества, увеличението ще е дори по-малко - от порядъка на десетина стотинки за буркан. От фабрично произведените зеленчукови консерви най-много напоследък се търсят различните видове кетчуп и доматено пюре. Следват киселите краставички и компотите. Освен тях през идващата зима със сигурност на по-голям интерес ще се радват и консерви като гювеч, паприкаш и лечо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във