Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Лиляна Павлова: 170 млн.европейци нямат дигитални умения

На национално и на европейско равнище ние сме изцяло отдадени на това да допринесем за създаването на благоприятна среда, която ще помогне на услугите, използващи блокчейн, да се разпространяват в ЕС. Това каза министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в обръщението си към участниците в CEE Block Sofia 2018 - най-големият и стратегически блокчейн форум в Централна и Източна Европа. Събитието е в София Тех Парк днес и утре. В него участват водещи международни компании и експерти, политици и представители на правителствата на 22-те страни членки, подписали споразумението за блокчейн сътрудничество в Европа. 

"Дигитална Европа" беше един от четирите основни приоритета на българското председателство. Не беше лесно, тъй като този сектор е изключително фрагментиран както на национално, така и на европейско равнище и често се сблъсквахме с противоположните позиции на заинтересованите страни по отношение на различните досиета и законодателни актове", е подчертала министърът. Тя изрази надежда, че форумът ще допринесе за това всички заедно да дискутират по общите теми и да обединяват позициите си за това какъв тип регулации в сектора са необходими и заедно да дадат отговор на най-важния въпрос - как блокчейн технологиите ще осигурят по-добри публични услуги за хората и бизнеса, по-добра защита на данните, възможности за индустрията. 

"Няма съмнение, че глобализацията и цифровизацията са процеси, които бързо променят начина, по който функционира обществото и икономиката, но и които ни сблъскват с нови предизвикателства като киберсигурността, необходимостта от повече инвестиции в дигиталните умения и дисбаланса на пазара на труда. Знаем, че 90 процента от бъдещите работни места ще изискват дигитални умения и че 170 000 000 европейци нямат такива. В същото време ИТ-секторът е най-бързо развиващият се в Европа, но сме горди да кажем - и в България. Той създава хиляди нови работни места у нас годишно и връща десетки млади българи обратно в родината", е посочила още Лиляна Павлова.

Целта на форума в София е обсъждане на блокчейн стратегията на ЕК и страните членки от правна, регулаторна, данъчна, икономическа, социална и обществена гледна точка, в духа на единния европейски цифров пазар и нуждите на бизнеса. Визията на ЕК за блокчейн технологията ще бъде представена на форума от еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Сред лекторите на конференцията са още президентът /2012 - 2017/ Росен Плевнелиев, заместник-министрите на образованието и науката Деница Сачева и проф. Иван Димов, както и представители на министерствата на икономиката, транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Агенцията за електронно управление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във