Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК даде зелена светлина на най-голямата имотна сделка

Най-голямата сделка на пазара на недвижими имоти в България за годината получи зелена светлина от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя разреши продажбата на третия по големина мол в София – "Сердика център", от южноафриканския фонд New Europe Property Investments (NEPI) за рекордните 207,4 млн. евро.

Досегашните собственици са австрийската Sparkassen Immobilien (S IMMO) и германската "Еце проект мениджмънт България" (ECE), които участваха в самото изграждане на мола през 2010 г. В сделката е включена и офис частта в сградата, която досега се държеше от "ЦЕЕ пропърти България". 

В началото на годината КЗК разреши на NEPI да придобие от гръцкия фонд за недвижими имоти Assos Capital и втория по големина търговски център в София – The Mall, на бул. "Цариградско шосе". До договор обаче така и не се стигна и фондът насочи интереса си към „Сердика център“. 

Фондът от ЮАР притежава 22 действащи търговски центъра и 5 офис комплекса на обща стойност 1,92 млрд. евро. Имотите са главно в Румъния („Мега мол”, „Променада мол” и Iris Titan в Букурещ, „Браила мол” и т.н.), но и в Словакия, Хърватия („Арена център” в Загреб), Чехия и Сърбия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във