Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Къде се крият корените

Производството на вино у нас има хилядолетна история, чиито корени можем да открием още от времето на траките. Още преди 5000 години на територията на днешните български земи започва да се прави вино, а траките са считани за едни от най-добрите винари през Античността. Неслучайно сред най-почитаните от тях божества е богът на виното Дионис.​ Първите лози са пренесени от Близкия и Средния изток на територията на днешна Южна България. Първоначално вино се е произвеждало по поречието на Марица и около морските пристанища. Тези региони все още имат едни от най-силните традиции в създаването на божествената напитка.


В най-нови времена Законът за виното и спиртните напитки от 2014 г. стриктно определя кое вино в кой район да се прави и къде да се отг­лежда гроз­дето.  Със­тавът на поч­вата, дали е склон или равно мястото, дали то е по-закътано или провет­риво-това са все фак­тори, които оказ­ват своето влияние върху качес­т­вото на виното. През годините в България са обособени пет лозаро-винарски района, всеки със свои специфични лозя и регионални вина.

Дунавска равнина (Севернобългарски район)

Той обхваща централната и западната част на Дунавската равнина, южния бряг на река Дунав и прилежащите му райони. За него е характерен умереноконтиненталният климат с горещо лято и голямо количество слънчеви дни през годината. Разпространени в него са сортовете "Мускат Отонел", "Гъмза", "Каберне Совиньон", "Мерло", "Шардоне", "Алиготе", "Памид" и други. От тях се произвеждат сухи бели вина, пенливи вина по класическа технология и качествени червени вина, които се характеризират с богат плодов аромат и свеж вкус. Най-големите винарски центрове се намират във Видин, Ловеч, Лом, Лясковец, Плевен, Русе, Свищов и Сухиндол. В този район се намира Музеят на българските вина и винопроизводство, който е разположен в пещера в защитената местност "Кайлъка" край Плевен.

Черноморският (Източнобългарски район)

обхваща земите по Черноморието, Добруджа и Лудогорието. Есента е топла и продължителна, което е благоприятно за натрупването на достатъчно захари за получаването на фини бели полусухи вина. В този район се намират около 30% от лозята в България и 53% от белите сортове грозде, например "Димят", "Ризлинг", "Юни блан", "Мускат Отонел", "Траминер", "Совиньон блан" и други. В района се произвеждат едни от най-добрите български сухи и полусухи вина, съчетаващи приятен плодов аромат, плътен вкус и елегантна свежест. Най-големите винарски изби в този район са концентрирани в Бургас, Варна, Велики Преслав, Поморие, Търговище, Хан Крум, Шумен.

Тук се намира и най-старата винарска изба в България - "Евксиноград", създадена през 1891 г., в двореца "Евксиноград". Единствената държавна винарна е разположена от северната страна на Приморския парк на град Варна. Строена е за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг през 1881-1885 година. Първоначално резиденцията е била наречена Сандрово (по умалителното име на италиански език на княза - Sandro), но през 1893 г. княгиня Мария Луиза Бурбон-Пармска я преименува на "Евксиноград". В собствени лозови масиви днес се отглеждат сортовете "Немски ризлинг", "Траминер", "Шардоне", "Врачански" и "Червен мискет".


Розова долина (Подбалкански район)

Този район се разпростира южно от Стара планина и има два подрайона - Източен и Западен. В него се отглеждат основно сортовете "Червен мискет", "Ризлинг", "Ркацители", "Каберне Совиньон" и "Мерло". Произвеждат се главно бели сухи и полусухи вина, по-малко червени и ароматизирани вина. Те са с характерен приятен плодов аромат, свеж и хармоничен вкус. Най-големите винарни се намират в Карлово, Славянци, Сливен и Сунгурларе.

 

Тракийска низина (Южнобългарски район)

Районът обхваща по-голямата част от Тракийската низина - централната част, както и части от Сакар планина в Югоизточна България. В него климатът е умерено континентален с добро разпределение на валежите през целия вегетационен период. Освен това той е защитен от острите северни ветрове, което благоприятства получаването на богати, плътни червени вина. Тук са концентрирани повечето от червените сортове грозде. Сред отглежданите сортове са "Мавруд", "Мерло", "Каберне Совиньон", "Червен мискет", "Памид" и други. По-важните винарски изби са в Пещера, Асеновград, Брестовица, Любимец,  Стара Загора, Чирпан и Хасково.

 

Долината на Струма (Югозападен район)

Това е най-топлият и специфичен лозаро-винарски район на България. Разположен в най-южната част на страната по поречието на река Струма и е най-малкият по територия. Специфичните климатични особености го приближават до средиземноморските области. Хълмистите терени, сравнително бедните почви, високите годишни температури и сухият климат като цяло определят сортовете, които могат да се отглеждат - почти изключително червени сортове. Разпространени са "Мерло", "Каберне Совиньон" и "Широка мелнишка лоза", който е емблематичен за района от дълбока древност. Като цяло червените вина от този район са с южен характер - наситен цвят, интензивен сортов аромат, висока плътност, богати на танини и значителен потенциал за многогодишно отлежаване. По-големите винарски изби се намират в Благоевград, Дамяница, Мелник, Петрич, Сандански и Хърсово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във