Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Крусев разследван заради избора фирма за ремонта на "Граф Игнатиев"?*

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков хвърли малко светлина около оставка на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев, който се сдоби и с обвинение от прокуратурата. Повдигнатото обвинение и подадената оставка не са заради ремонта на улица "Граф Игнатиев", а заради процедурата по избор на изпълнител, обяви Герджиков пред БНТ.

*Главният прокурор Сотир Цацаров разясни, че обвинение все още е повдигнато. Крусев е разследван за "длъжностно престъпление, свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки" и по-точно по думите на Цацаров за "обществена поръчка за шумо и виброизолиращи подложки". Главният прокурор обеща повече информация, когато бъде предявено обвинение. Засега Крусев е получил само призовка.

Конкурсът за реконструкцията бе спечелен от "Джи Пи Груп" с оферта от над 24 млн. лева. Разследването на прокуратурата започна по сигнал на организацията "Спаси София", според който двама от кандидатите за дейностите са били отстранени при противоречиви обстоятелства. От "Спаси София" твърдят, че градската управа е променила проекта за "Граф Игнатиев" в хода на ремонта и полаганата в момента от изпълнителя "Джи Пи Груп" виброизолация е същата, заради която неин конкурент е бил отстранен от търга. До тази ситуация се е стигнало след корекции на критериите "в крачка".

Иначе Герджиков защити Крусев, казвайки, че оттеглянето му е достойно и мъжка постъпка и не означавало признаване на вина. 

"Започнаха спекулации, че едва ли не се дава оценка на цялостния ремонт на „Графа“, затова трябва да се каже, че не става въпрос за това. Става въпрос за съмнение за нарушаване на процедурата по Закона за обществените поръчки по една проверка, която е направена от прокуратурата и от вътрешния одит на кмета по сигнал, външен. И прокуратурата преценява, че има такъв момент на нарушаване на процедурата и повдига съответното обвинение“, обясни председателят на СОС.

Герджиков обеща, че ремонтните дейности ще бъдат приключени качествено и в срок. 

Шефът на местния парламент в София повдигна въпроса каква е ролята на проектанта и ролята на експертната комисия, която е изискала промени в заданието на поръчката. От думите на Елен Герджиков стана ясно, че иде реч за промени в изискванията към вложените материали. Те обаче не били евтини или по-некачествени.

Според лидера на БСП в СОС Калоян Паргов оставката на Евгени Крусев е закъсняла. "Изненадан съм от изявлението на столичния кмет за отговорността на Крусев като пряк възложител, защото той е част от екипа на Фандъкова, която го посочи преди 2 години за свои заместник и му възложи този тежък ресор, въпреки че всички знаехме, че този млад човек няма нужните компетенции и опит, за да поеме този тежък ресор“, отбеляза Паргов пред NOVA телевизия.

По думите му големият проблем са не само ремонтите, а най-вече контролът и качеството. Той отчете, че  софиянци са бесни. "Граф Игнатиев" бил голямо петно за Столична община като ремонт

"Очаквам на сесията да каже Фандъкова дали ще поеме и ресора "Транспорт", след като пое ресора "Сигурност"... Очаквам в четвъртък Фандъкова да каже: Да, излъгах се в качествата на този човек”, добави Калоян Паргов.         

*Статията е обновена в 11.32 часа след разясненията на главния прокурор Сотир Цацаров.                   

Facebook logo
Бъдете с нас и във