Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Котелът" в кабинета опасно завря

Голям късмет е, че премиерът  Бойко Борисов е свързан с пожарникарите, защото отново е призван да гаси пожар. След тридневния си воаяж в горещите точки на света сега той се изправя пред  още по-клокочещ проблем. По време на неговото отсъствие "отношенията" на вицепремиера  Валери Симеонов  и министъра на туризма Николина Ангелкова достигнаха  точката си на кипение. Сякаш не стига, че танцуващият върху жарава "котел" на  сътрудничеството в кабинета, който е съвсем заврял и може да попари широко рекламираните намерения за "цял управленски мандат".  Тези дни Симеонов не просто намекна, а направо се закани да  подаде оставката си до октомври, ако бъде позволено на началничката на туризма  Ангелкова да продължава  да го саботира. Вицепремиерът този път кипна  веднага след обсъждането на закона за шума в икономическата комисия на парламента.

Докато депутатите одобряваха  внесения от него проект,  очевидно напечена от жегата по време на дългия рейд из морските ни курорти министърка взе, че се изцепи, че вече е поискала парламентът да одобри предложението й националните курорти да бъдат извадени от обхвата на Закона за защита от шума в околната среда и регулацията за тях да се направи в отделна "специална" наредба. Идеята й била  правилата за шума да бъдат определяни от местната власт. Как точно може да се случи това, можем да се досетим, тъй като за никого не е тайна безпристрастността на местните „велможи“  особено в морските общини.

Народните представители в комисията всъщност бяха насадени на пачи яйца с обсъждането на  два взаимно изключващи  се норматива.

Законопроектът на Симеонов, който на практика беше одобрен от икономическата комисия, предвижда забрана за вдигане на какъвто и да е шум между 23  и 8 часа, както и между 14 и 16 часа. Включително и озвучаване или зареждане на туристически обекти. Изключения са предвидени единствено за обществените  прояви на местните власти. Според проекта му контролът върху спазването на закона да бъде разделен на две - за двата периода. За уреждащия нещата през светлата част на денонощието промени няма да има, а през нощта контролът ще се извършва само от служители на МВР, а не от Регионалната здравна инспекция, както е предвидено в действащия досега норматив.

Предлагат се промени и в санкциите за нарушителите на закона. Те ще бъдат увеличени  двойно, тъй като досегашната  санкция от 100-200 лв. очевидно  няма никакъв ефект. Законът предвижда и затваряне на обектите, в които бъдат открити нарушения. Това ще се случва на два етапа - при първо нарушение обектът ще бъде  затварян за седем дни, а при последващо - за 30 дни.

Амбицията на вицепремиера е  законът да бъде приет в най-кратки срокове, за да може  да влезе в сила в средата на туристическия сезон.

Дали обаче  лобито на Ангелкова ще позволи да се наруши рахатлъка на ухажваните и бранени от нея морски бизнесмени, в чиито заведения  никога не се откриват нарушения  все още не е ясно. Отделно, че човек трябва да е глух и сляп, за да не види как "националните ни курорти" с всяка измината година заприличват, все повече на евтини бардаци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във