Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Компаниите глезят служителите си в модерни офиси

ОББ и ДЗИ, част от белгийската група КВС, купиха централата си в "Милениум център" до НДК за 108 млн. лева.

През първите шест месеца на тази година на пазара на бизнес имоти у нас са сключени сделки за 351 млн. евро. Това показват числата в последния доклад на консултантската компания Colliers. Година по-рано обаче покупко-продажбите са били на сума  390 млн. евро. А само пет от сделките в периода януари-юни  формират малко над 80% от целия обем.  

Друга отличителна черта на пазара през полугодието на тази година (за разлика от 2017 г.) е, че инвеститорите пренасочват интереса си, и сделките с офис площи доминират с 65% дял от всички транзакции, следвани от тези с търговските площи, които формират 23% от всички инвестиции за периода. Останалата част от покупко-продажбите се разпределя  между вложения в парцели за строеж (6%), хотели и индустриални имоти.

Международните купувачи продължават да доминират на пазара за бизнес имоти. Сделките с тяхно участие са за 245 млн. евро, като водещи са южноафрикански и полски компании. От края на април тази година полският фонд GTC стана собственик на търговския център Mall of Sofia и на офисната му част Sofia Tower след сделка за 90 млн. евро, а сега строи и офис сграда в столицата.  

С одобрението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) приключи най-голямата от началото на годината покупко-продажба в сектора - на бизнес център Megapark (до мола на "Цариградско шосе") и  той вече е част от протфолиото на инвестиционния фонд "Лайънс Хед Инвестмънтс" АД, в който има южноафриканско и българско участие. Сделката за офис сградата е оценена на около 100 млн. евро.

В края на юни ОББ и застрахователното дружество ДЗИ, които са част от белгийската група КВС, купиха централата си в "Милениум център" до НДК за 108 млн., но левове. Тя е  втората по големина  сделка за офис сграда досега.

От началото на годината имаше още няколко по-малки сделки. Например  бизнес сградата на ул. "Московска" №9, която купиха братята Владимир и Огнян Павлови, които се изявяват  в пътностроителния сектор. А през март един от най-големите холдинги в Унгария - Wing, контролиран от милионера Тибор Вереш, влезе у нас чрез покупката на две офис сгради в София. 

Въпреки случващото се пазарът за отдаване под наем на офис площи в столицата е изключително фрагментиран, с голям брой участници, които пък предлагат качествени офисни площи на конкурентни цени. Това отбелязва и  КЗК в своя анализ на този пазар. Така че сделките в момента за покупка на бизнес имоти или за строителство на нови офисни сгради няма как да променят положението и да попречат на ефективната конкуренция на пазара у нас. 

През първото полугодие най-предпочитани (с дял от 73% от всички сключени през периода сделки) са били покупко-продажбите на активи, които генерират приходи, т.е. отдавани са под наем, и значително надвишават сделките с имоти, придобити за собствено ползване и инвестициите със спекулативна цел, които пък са едва 9% от общия обем. София е привлякла 95% от инвестициите в бизнес имоти, а Бургас и Плевен имат дял съответно  4 и 1 процент.

Експертите от  консултантската компания Colliers отбелязват, че няма промяна в равнищата на възвръщаемост във всички сектори на този пазар. Индустриалните имоти продължават да генерират най-висока доходност  - от 10%, следвани от офис площите, които осигуряват доход от 8.25%, и търговските площи, при които нивата са от 7.25 на сто.

Очакванията са до края на годината пазарът да се запази стабилен. Офисните и търговските площи ще останат най-привлекателните сегменти за инвеститорите. Въпреки че обемът от транзакции през тази година вероятно няма да надмине този от края на 2017 г. (за общо 957 млн. евро) поради липсата на големи обекти за продажба. Но пък реализираните до момента сделки са знак за наличие на ликвидност, което предполага  навлизане на нови инвеститори на този пазар. В допълнение на това наличието на заемен капитал за придобивания и високото търсене от  наемателите  на офисни и търговски площи са добра основа за появата на още  позитивни новини в разглеждания сегмент. А  защо не и сигнал за предприемачите за строителството на нови обекти и придобивания в бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във