Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОЙ напазарува "Стандарт"

Повече от година след като в. "БАНКЕРЪ“  публикува текст по заглавие  "Медийно потапяне за 57 милиона"  (на 22 април 2016-а) и предупреди какво ще се случи с огромните дългове на в. "Стандарт"  към фалираната Корпоративна търговска банка,  врътките със собствеността на медията продължиха, за да не бъдат изплатени милионите, които предишният акционер "ГМ Прес" завлече от банката.  Ационерното участие в "Стадарт нюз" АД  е променено за пореден път.

Според подадения  в Търговския регистър протокол от  общото  събрание на акционерите от 14 август  тази година една трета от акциите на дружеството, които  държеше  "ГМ Прес", вече са притежание на "Пресгрупа утро", а другите 2/3  - на едноличното дружество с ограничена отговорност "Т.Б.Консулт" на Тодор Батков.

Очевидно това е вследствие на наложените запори на предишния акционер и окончателното прекратяване на търговската му дейност през април тази година.

Любопитното в случая обаче е, че съдите в Агенцията по вписвания правят няколко отказа за вписване на новите обстоятелства 

поради купища нарушения

допуснати при "регистрирането"  на новия притежател на акциите.  И до този момент  те са на етап  "обработване".

Така или иначе, от протокола от средата на август става ясно, че "ГМ Прес" вече не е акционер, а неговото място е заето от "Пресгрупа утро". Неин собственик е австрийската BG Privatinvest GmbH на  австрийския гражданин Карл Хабсбург Лотринген и  българина Христо Грозев.

Самият Грозев и австрийската компания  нашумяха  първо със сделката по придобиването на ВАЦ-овите вестници  "24 часа" и "Труд" (през декември 2011-а) и с последвалите скандали с тогавашните му партньори  Любомир Павлов и Огнян Донев - тема, която в. "БАНКЕРЪ" подробно разработи по онова  време. След десетки дела и взаимни обвинения между двете групи инвеститори 

делът на Грозев и на австрийската компания в издателя на вестниците "24 часа" и "Труд" се понижи до 9%, вместо първоначалните 53 на сто.

Още тогава така и не стана ясно КОЙ  е истинския източник на финансирането  на групата около Грозев. Заговори се за участие на Движението за права и свободи, и в частност на Делян Пеевски, в компания със собствениците на "Винпром Пещера". В  крайна сметка след  споровете , интригите и слуховете  собствеността на вестниците остана у Донев и Павлов. Скоро след това обаче те бяха сериозно притиснати и  бързо се сдобиха с обвинения от прокуратурата за данъчни измами и за пране на пари, което ги принуди скоропостижно да се откажат от новото си амплоа на издатели.

През 2012-а  медийната група беше придобита от компания на главната редакторка на "24 часа" Венелина Гочева в сделка, кредитирана от Инвестбанк , и пряко и непряко от тогавашната "опора" на Пеевски в завладяването на медийния пазар у нас - Корпоративна търговска банка, дълговете към която посмъртно няма да бъдат изплатени.

Както още преди повече от година разказахме, именно

хватките с използването на фирми бушони

за непряко, но реално кредитиране на тези издания - с цел "отписване" на възможността дълговете им някога да бъдат върнати, завихри  истински ураган от прехвърляния на собствеността  във в. "Стандарт".

Докато  синдиците търсеха  парите на  длъжниците, те успяха да "изпразнят" от съдържание всичко, което може да им бъде взето, а обезпеченията "отлетяха" към други фирми.

Нагледен пример за такава схема, при която парите са дадени (и изконсумирани), но активите са "изчезнали", беше именно акционерното дружество "ГМ Прес". По времето, когато  е взимало пари от фалираната банка, то се явяваше един от големите медийни играчи у нас с издания като "Стандарт", "Струма", "Марица", "Блиц", "Шоу", "Над 55", "Доктор" и други.

Оказа се обаче, че след фалита на банката, когато започнаха да лъсват огромните му дълговете (на стойност  56 482 703 лв.) към финансираното от КТБ "Булит 2007" ЕООД , което на практика е прехвърлило парите от банката към издателя, повечето от предишните активи на този дотогава крупен издател са се "изпарили".

А "ГМ Прес" се оказа една  куха фирма, която въпреки съдебното решение няма какво да върне на заемодателя си. Наливането на пари в нея  е станало преди 2011-а - на няколко пъти. "Усвояването" на всички тези средства  е станало  на основание на пет договора за парични заеми, предоставени от "Булит 2007".  Още преди година, когато вървяха съдебните дела за тези дългове,  стана ясно, че три от тях са сключени през 2011-а - първият на 14 май, вторият - на 15 юли, а третият - на 7 септември. Другите два контракта са подписани през следващата година - съответно  на 30 март  и на 28 юни. Точно по това време и с тези пари се случва и изграждането на медийната империя. В нея един по един влизат 34% от "Стандарт нюз" АД (издател на в."Стандарт" и сайта standartnews.com), 50% от "Интермедиа" ООД (притежател на новинарския портал Blitz.bg и на вестниците "Шоу", "Доктор", "Над 55" и "Женски тайни"), на регионалните вестници "Марица" и "Струма", издателство "Хермес" и т.н.

Още през май 2011-а обаче дружеството спира да плаща на заемодателя си "Булит 2007". В рамките на съдебния процес  се установи, че в началото на 2012-а "ГМ Прес" вече не е имала пари да погаси дълговете си, но въпреки това са й отпускани нови заеми.

На практика балонът гръмва със затварянето на КТБ през юни 2014 година. Точно 40 дни по-късно "Булит 2007" е предявила претенциите си по съдебен път. Докато тежката съдебна  машина обаче се завърти, се случват куп промени в собствеността. Първи потъващия кораб напуска Кирил Захариев, който по онова време е президент на волейболния клуб ЦСКА. Така записаният капитал от 50 хил. лв. остава разпределен между Георги Георгиев (4000 акции) и Галина Пеева (1000 акции). На проведеното на 1 август 2014-а (веднага след затварянето на КТБ) общо събрание пък е взето решението тогавашните членове на съвета на директорите Славка Бозукова и Светлин Панов да бъдат освободени. На тяхно място са избрани Боряна Михайлова и Михаил Михайлов. Важен детайл е , че сменените шефове са освободени и от всякаква отговорност, въпреки невърнатите кредити. С други думи, точно хората, които са подписвали договорите за многомилионните заеми,  от "Булит 2007", удобно преминават в категорията "ни лук ял, ни лук мирисал".

Преди две години пък беше прекъсната връзката

между "ГМ Прес" и останалите медии. В началото задлъжнялата компания държи 50% от "Интермедиа" ООД, а другите 50% са притежание на "Пи комюникейшън" АД, чийто мажоритарен собственик е самата Славка Бозукова. Със завидна сръчност, след като става ясно, че парите ще трябва да се връщат, търговските марки "Блиц", "Шоу", "Доктор", "Над 55" и "Женски тайни" са прехвърлени на новосъздаденото "Пи Нюз" (сто процента собственост на "Пи комюникейшън"). А "ГМ Прес" остава само с кухите си дялове в "Интермедиа".

Още по-любопитно е прехвърлянето на в. "Струма". Това се случва на 11 август 2014 година. "ГМ Прес" доброволно дава изданието на пресгрупа "Утро" ЕООД, чийто едноличен собственик пък е регистрираното в Австрия дружество "БГ Приватинвест Гмбх". Няколко месеца по-късно същата схема е приложена и с издателска къща "Марица". На 20 януари 2015-а тя "отлита" към същата австрийска фирма, която сега придоби и акциите на фалираното дружество в "Стандарт нюз" .

Интересно е да се разбере  на каква стойност са били изтъргувани 1 381 330 акции, които сега притежават Грозев и австрийците, и дали те ще покрият поне част от дълговете към "Булит", а оттам съответно към Корпоративна търговска банка.

Отговорът обаче не трябва да дават журналистите, а институциите, които повече от три години абсолютно безхаберно  наблюдават всички тези врътки, чиято единствена цел е

дълговете да се впишат в  рубриката "който ял - ял"...

На практика именно акциите от "Стадарт нюз" бяха едни от тези, които реално можеха да бъдат изтъргувани, защото към  15 април миналата година, когато дейността на "ГМ прес" беше прекратена с решение на Софийския градски съд и съдия Анелия Братоева постанови  запор на цялото имущество на компанията, се оказа, че от предишната "империя" бяха останали само тези акции, а също  50% от "Интермедиа трейдинг" - фирмата, която играеше  ролята на рекламна агенция, разпределяща финансовия поток към останалите издания, както и 100% от две пловдивски дружества.  Първото е "Хермес Билдинг" ЕООД, което се занимава с абонамент за вестници и списания, куриерски услуги и търговия със стоки от типа "хоум-шопинг". Второто е "Хермес Медия Адвертайзинг енд консултингс" ЕООД - то издава седмичниците "БИЗНЕС справочник" и "Недвижими имоти", а  под шапката й са още изданията "Рекламна Панорама Пролет" и "Рекламна Панорама Есен", "Образование", "Здраве, хранене, красота", "Агра", "Винария", "Лято" и "Весела Коледа".

Да не говорим, че  според записаните в Търговския регистър вземания, до обявяването на "ГМ Прес“ в неплатежоспособност - освен задълженията към "Булит 2007",  дружеството имаше и дългове  към Националната агенция за приходите.

От всички тези врътки става ясно, че ако  акциите на дружеството във в. "Стандарт"  бяха  платени  дори  по левче,  няКОЙ се е сдобил с тях почти без пари  чрез  "изчистения" 57-милионен дълг ...

<!--[endif]--><!--![endif]--><!--![if-->

<!--[if--><!--[endif]-->

<!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във