Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Китайците се отказаха от аерогарата в Пловдив

Избраният за концесионер на летището в Пловдив консорциум, съставен от китайската компания "Хайнан" и българската "Пловдив еърпорт инвест", се отказа от неговото управление и не подписа договор с държавата. Обединението спечели търга в края на март тази година, но не подаде в определения срок необходимите документи в Министерството на транспорта.

За запознати с процедурата обаче това не е голяма изненада, тъй като китайската компания веднъж вече поиска едномесечна отсрочка заради "административни процедури". По-конкретно, очакваше се одобрението на управителния съвет на китайската корпорация HNA Group, част от която е и "Хайнан".

Ситуацията около HNA Group обаче е доста сложна, особено след като неотдавна, при нелеп инцидент във Франция, загина нейният ръководител Уан Джиан. Наред с това  тя е затънала в дългове и от началото на годината разпродава свои активи в опит да погаси задълженията си, възлизащи на над 100 млрд. долара. За последно американското издание "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че корпорацията води преговори за продажбата на своя транспортен бизнес в Европа. Спряганата сума по сделката бе около 1 млрд. евро. 

Колкото до пловдивското летище, сега очакванията са държавата да започне преговори с другия претендент. Става дума за "Консорциум Летище Пловдив", в който влизат "Тракия икономическа зона" и една от най-големите автотранспортни фирми у нас - ПИМК. Предложените от него условия обаче са по-лоши в сравнение с това, което бе постигнало в преговорите с китайските инвеститори. През март за пловдивското летище бяха договорени 79 млн. евро инвестиции, концесионно възнаграждение на стойност 6% от приходите на аеропорта и по 600 хил. лв. на година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във