Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Китай ще налее в Сърбия 1 млрд. евро за "Нов път на коприната"

Китайската държавна Sino-China Investment Group ще инвестира 1 милиард евро в Сърбия по инициативата си за изграждане на "Нов път на коприната".

Парите ще бъдат използвани за проекти в сферата на транспорта, енергетиката, телекомуникациите, селското стопанство и строителството, като някои от тях ще бъдат под формата на публично-частни партньорства, съобщава сайтът Emerging Europe.

"Основният фокус са транспортът, летищата, пристанищата, мостовете, комуникациите, доставките по вода, както и производството на електроенергия и земеделието", обяснява президентът на китайското дружество Джин Франк Ли.

По неговите думи част от средствата ще бъдат насочени и в областта на науката, образованието, културата и здравеопазването.

Въпросният модел на публично-частните партньорства ще бъде осъществен чрез използването на капитал и ценни книжа, като не се изключва възможността за привличане на средства от чуждестранни борси чрез първично публично предлагане на акции.

Проектите ще бъдат реализирани с подкрепата на Шанхайската фондова борса.

Срещи между двете страни вече са се провеждали както в Белград, така и в Шанхай. 

Говори се, че са участвали представители на Power China и Шанхайската фондова борса

Сръбски медии пишат, че Китай смята Сърбия за свой приятел и една от най-важните държави за осъществяването на световната китайска инициатива за "Нов път на корпината".

Сръбските власти приветстваха идеята за осъществяване на проекти с Китай чрез публично-частни партньорства, а не чрез обичайните кредити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във