Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кипърски предприемач завлича банки

S 250 45bcd75c 6642 4c7c 8f41 f03f490cd386

Дружеството с ограничена отговорност  "Юро Девелоперс БГ", собственост  на гръцки и кипърски  строителни предприемачи, оставя у нас неразплатени дългове за близо 14 млн. лева. Това стана ясно, след като синдикът на  обявената  в несъстоятелност  фирма  Веселин  Банков  обяви за публична продан  близо 50 апартамента, офиси, ателиета , мазета и гаражи, построени в местността  "Витоша ВЕЦ Симеоново",  намираща се в границите на столичния квартал "Лозенец".

На 27 юли всичкото имущество на фалиралата компания ще се продава при начална тръжна цена от едва 3 015 721.

Още през 2006-а, когато за страната ни се знаеше, че  дори при малко вложение в имоти може да се реализира сериозна печалба, гъркът Георгиос Иконому и кипърецът  Кунтурис Харис регистрират у нас дружеството с ограничена отговорност  "Юро Девелоперс БГ" с капитал от 5 хил. лв. и се втурват  в разразилата се у нас  по това време

 строителна вакханлия

Името на Кунтурис Харис  започва да се появява у нас все по-често,  най-вече във връзка  със строителството на жилищни комплекси  и офис сгради на различни места в София (основно в кварталите "Витоша" и "Драгалевци"). Работата му тук очевидно е вървяла повече от добре, тъй като у  нас той регистрира... 17 дружества.  В три от тях е съдружник с Георгиос Иконому.

Справка в информационната система "Дакси" показва, че в повечето от тях дяловете на Харис  с течение на времето са запорирани  като обезпечения  за милионни кредити към различни финансови институции.  Едно от по-известните е (или беше)  "Байсел риъл естейт ейджънт" ООД, което също е фалирано заради необслужен дълг от 4 млн.евро към "Емпорики банк" - България.  Още  през 2007-а то се прочу с инициативата си за разработване на проект  за водоснабдяване и канализация на местността "Витоша - ВЕЦ Симеоново", където очевидно са били насочени интересите и намеренията на инвеститора  за бъдещо строителство. 

Проектът  беше одобрен от Столичната  община наред със застроително-регулационен план на местността  "Витоша - ВЕЦ Симеоново", с което бе дадена  зелена светлина на градежите тук.  От  тях се възползваха доста хора и успяха да натрупат сериозни пари.  А  когато "медът", който предлагаше това положение, бе изяден, се пристъпи и към  фалитите.

Именно такъв е случаят и с  компанията "Юро Девелоперс БГ". Тя  се сдобива с терена тук през 2006-а, като го купува от друга фирма с кипърски собственици - "Примавера І  БГ", в която управител е  Кунтурис Харис. По данни от имотния регистър сделката за близо 3 дка земя е сключена на цена 71 867.20 лв., или за  малко над 23 лв. за кв. метър.  Това  става непосредствено след като земята е била придобита за същата сума от  няколко български граждани, очевидно след реституция. Още от този нотариален акт става  ясно, че кипърецът е решил да поспести от данъци, тъй като пазарната цена на имотите в този район  по това време не падаше под 50-60 евро за квадрат.

Очевидно участието на Кунис в тази фирма се дължи именно на това прехвърляне на  апетитния за градежи терен  и осигуряването на  финансиране  за  градежа на доста внушителен жилищен комплекс. Благодарение на тази си придобивка и изготвените проекти през 2008-а дружеството получава

пет милиона евро като кредит

от "Банка Пиреос България", за да реализира проектите си в  един от най-атрактивните райони на столицата. Банката е осигурила 93 на сто от сумата, която е била необходима на фирмата  за строителството  и за довършителни работи на четири жилищни сгради  с обща площ от 9 402.71 кв. метра.

Ако се съди  от  решението на Софийския градски съд от 14 ноември миналата година, средствата за реализацията на проекта на "Юро Девелоперс БГ" са усвоени в пълния им  размер, но  погасителни плащания  към банката по отпуснатия кредит  така и не са направени. Но през това време 

лихвите за просрочие са стигнали близо 1.3 млн. евро

Това е и причината финансовата институция да поиска обявяването на дружеството в несъстоятелност още преди четири години, след  като  е направила десетки опити да се споразумее с неизрядната фирма. Това става ясно от подписаните  в периода между 15 октомври 2008-а  и 28 май 2014-а... 19 броя анекси към първоначалния договор. Окончателното решение за фалита на дружеството обаче идва едва през март тази година.

Междувременно (на 24 септември 2014-а) съставът на собствениците в компанията се увеличава с още двама гръцки граждани -  Георгиос  Касамитис  и Екатерина Комиопуло, пак според  данните от Търговския регистър. Като  управител на фалиращата компания е вписан българинът Демир Исайев Демирев.

Сега според одобрения от съда списък на кредиторите  общото задължение на фирмата към банката е в размер на 13 676 412.17 лева.  Близо 7 хил. лв. има да получава и Националната агенция по приходите.

Както обаче читателите могат  да се досетят - при сегашните нива на продажба на недовършени  жилища и офиси  (да добавим и това, че за  продаваните имоти, за които става дума, не е издаден и т.нар. акт 16,  който е необходимото условие те да бъдат  въведени  в експлоатация),

надеждите на кредиторите да си върнат парите е стопена на една четвърт

Дори да се намери купувач за въпросните  имоти,  сумата, която се очаква да бъде платена за тях, е нищожно малка в сравнение с реалните  дългове на дружеството.

И макар че съдебно техническата експертиза, назначена от съда по делото за несъстоятелност през октомври миналата година е оценила  тези имоти на стойност 6 861 000 лв.,  всеки би могъл да пресметне, че  трудно някой ще се засили да купува недовършени сгради  за такава сума. Разбиращите от такива сделки смятат, че  реалната  им продажна цена ще е  наполовина по- малка от цитираната оценка и това ще са и равнищата, от които евентуално ще може да започне наддаването за тях.

Междувременно пък  кипърският инвеститор Кунтурис Харис  наскоро се прочу  с  това, че успя да осъди (на първа инстанция) телевизионната водеща Радост Драганова и нейния зет Венцислав Гоцев  да му заплатят 400 хил.и евро за това, че  кипърецът бил вложил тези пари  за изграждане на соларен парк в село Кошарево край Брезник. Това станало  чрез фирмата  "Солар енерджи съпорт", от която по-късно Драганова го изхвърлила.

Историята на сътрудничеството им започнала от факта, че Драганова разпола  със земята и имала готов проект  за соларен парк, но нямала осигурено  финансиране.  Харис Кунтурис  се опитва да докаже, че е вложил  800 хил. евро в бъдещия соларен парк (през 2010-а). Уговорката помежду им била той да осигури парите, а Драганова да движи документацията и строителните книжа - по  това време тя е  и юрисконсулт в Столичната община.

Фотоволтаичният парк е изграден изцяло през 2011-а,  въведен е в експлоатация през юни 2012 г. и започва да дава добър финансов резултат. Очевидно това е и причината за  разправиите между съдружниците. Какъв ще е крайният резултат обаче  ще стане ясно едва когато делото приключи на последна инстанция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във