Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАСАПИТЕ ТРУДНО ПРЕГЛЪЩАТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ХУМАНИЗЪМ

Повече от странно, а за някои и смехотворно, звучат сега наредбите за хуманно отношение към животните и стандартите за тяхното отглеждане. Една от тях например регламентира жилищната площ на кокошките, прасетата, телетата, агнетата, козите и шилетата. При хала на българската икономика в графата абсурдни нормативи спокойно можем да отнесем и Наредбата за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане, която определя начините за тяхното обездвижване преди зашеметяване, за да не бъдат допуснати болка, възбуда или нараняване. Всъщност целта на целия този хуманизъм е в последния си миг добитъкът да не произвежда хормони на стреса, които, според вижданията на еврокомисарите, биха направили месото негодно за консумация.Колкото и необичайни да ни се струват тези наредби, всички те, с малки изключения, ще станат действащи у нас от 1 януари 2007 г., ако страната бъде приета в Евросъюза. По-страшното е, че ако не ги изпълнят, фермите и кланиците обричат на крах не само себе си, но и цялата месопреработвателна индустрия. Още когато се подготвяше това законодателство преди две-три години, смятахме, че си е чиста проба цинизъм да обясняваме на село що е хуманно отношение към животните или пък как трябва да бъде преустроена една кочина, за да се чувстват прасетата по-комфортно. Въпреки това нямам опасения - като цяло ще се справим с предизвикателствата на европейския пазар. Не казвам, че ще се запази същият брой фирми, а че ще оцелеят само най-добрите, отбелязва пред в. БАНКЕРЪ д-р Светла Чамова, бивш експерт по евроинтеграцията в аграрното министерство и настоящ изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България. Увереността й се основава на няколко факта. Първият е, че самата държава, в лицето на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), се е заела до края на годината да вкара в пътя предприятията от бранша. През ситото на ветеринарния контрол ще преминат всички 404 производители на колбаси и 417-те предприятия за полуфабрикати. Най-общо казано, целта на проверка е тяхната категоризация. В първа група ще попаднат онези компании, които отговарят на всички европейски изисквания. Имахме спор с ветеринарната служба, която предвиждаше най-висока категория да получат единствено фирмите с право за износ за Европейския съюз. Според приетото становище на управителния съвет на асоциацията обаче това е нелогично. Само три фирми имат такъв лиценз, пък и това далеч не означава, че само техните производства отговарят на евроструктурите. Много от нашите членове построиха със средства от САПАРД цехове, които отговарят на изискванията на българските нормативи, а те вече са изцяло синхронизирани с тези в Евросъюза, коментира Чамова. Втора категория ще получат предприятията, които са подготвили бизнес планове и схеми за финансиране, включително и по програма САПАРД. Малък компромис Националната ветеринарномедицинска служба ще направи за фирмите, които не отговарят на изискванията на българското законодателство, но все пак имат потенциал за развитие и търсят форми на финансиране. Те ще бъдат включени в т.нар. трета група, като рискуват да бъдат закрити, в случай че не преструктурират производствата си в определен срок.До края на годината парламентът трябва да одобри и миналите на първо четене промени в Закона за храните. Новите текстове правят задължително въвеждането на добри производствени практики (GMP - Good Manufacturing Practice) в цялата хранително-вкусова индустрия. Това не е невъзможно, убедени са от месопреработвателната асоциация и посочват, че по тези правила, валидни от 1 юли 2003-а за всички вносители на суровина в ЕС, вече работят четири български кланици. Цитираните от тях износители са Меком - Силистра, Родопа - Шумен, Месокомбинат-Свищов и Месодобивна компания - Враца. Харесва им или не, тези дружества се съобразяват и със споменатата вече Наредба за намаляване до минимум на страданията на животните по време на клане, влязла в сила у нас през 2002 година. В новия си вид Законът за храните ще регламентира и друга европейска практика, която определя и анализира потенциалните опасности в едно производство и предвижда постоянен контрол на т.нар. критични точки (HACCP - Hazard Analysis and Critical Point). Тези модерни екстри обаче изискват огромни инвестиции. А засега като единствен източник за финансиране на изграждането на нови мощности фирмите от бранша посочват програма САПАРД. Изключение може би прави единствено Тандем В, чието производствено предприятие на бул. Илиенско шосе в столицата, открито миналата година, бе построено с банков кредит. По данни на Асоциацията на месопреработвателите в България и Държавния фонд Земеделие до 10 юли 2003-а за подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти по САПАРД са одобрени 120 проекта на обща инвестиционна стойност 207.4 млн. лева. Най-много (49 на брой) са били одобрените начинания в месодобивния и месопреработвателния сектор. От тях 27 са приключили изцяло, като усвоената субсидия от ЕС е в размер на 6.8 млн. лева. Част от парите са отишли за откритото на 26 септември 2003 г. предприятие на АВА ООД, това на КЕН - Стара Загора, и построения в Перник нов завод на Сами-М. Според д-р Светла Чамова те са еталон в сектора.При толкова много модерни предприятия е логично да се запитаме защо само три (Меком - Силистра, Тандем-В - София, и Никас - Ботевград) имат лиценз за износ за Европейския съюз? По думите на Чамова сериозните причини са две. Първата е повече от банална - българските ветеринари все още използват (до януари 2005 г.) забранената в Европа ваксина против чума по свинете. Втората е, че работещите в бранша фирми са предимно малки и средни и техните мощности могат да задоволят само потребностите на местния пазар (единственият голям производител е Бони Оборот с шестте си завода в Ловеч, Карлово, Велинград, Правец, Хасково и Русе). Не по-малък проблем е и превърналият се в хроничен недостиг на суровина. По този повод Асоциацията на месопреработвателите е отправила предложение до Министерството на земеделието и горите дефицитът от свинско, говеждо и пуешко месо да бъде преодолян с безмитен внос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във