Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Караниколов иска България да развива високотехнологични производства

Заставайки начело на Министерството на икономиката, за мен приоритет е и създаването на предпоставки за развитие на страната ни като център на високотехнологични производства и услуги, отговарящи на очакванията на потенциалните инвеститори за благоприятен инвестиционен климат, за стабилност и предвидимост на средата. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за в. "БАНКЕРЪ".

Г-н Караниколов, изборът Ви за министър на икономиката в третия кабинет на Бойко Борисов се превърна в една от най-обсъжданите теми преди седмица. В медийното пространство се появиха коментари, които Ви свързват с приватизационни сделки, за които се смята, че са обслужвали интересите на Делян Пеевски. Защо?

- Имах възможността вече няколко пъти да обясня обстоятелствата около номинирането ми за министър на икономиката. Истината е, че успях да проведа няколко срещи с г-н Волен Сидеров, на които изложих концепцията си и приоритетите в предстоящата ми работа в министерството. Депутатите от ПП "Атака" решиха да заложат на експертността, на професионализма и опита ми в държавната администрация и затова издигнаха моята кандидатура. Останалото са интерпретации, допустими в демократична страна с пълна свобода на словото.

Поемате управлението на едно от най-важните министерства у нас. Смятате ли, че досегашният Ви опит е достатъчен, за да се справите с предизвикателствата, пред които Ви изправя този пост?

- Вярвам, че е така. Работата ми в администрацията и като изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) ми даде уникалния шанс да мога да се срещам инстуционално и да се запозная с проблемите и исканията на различните участници в стопанския ни живот - хората от бизнеса, синдикалните организации, мениджмънта на държавни дружества. Превръщаш се в един вид арбитър или медиатор за тези три страни, сблъскваш се с очакванията на чуждестранните инвеститори за икономическия климат в страната ни, с недоволството от бюрократичните и административните тежести на дребния и средния бизнес, с опасенията (често и страховете) на работниците, а също и с проблемите, свързани с мениджирането на държавната собственост - дружества, имоти и обособени части.

Първият Ви акт беше разпореждането за интензивни проверки на язовирите в цялата страна успоредно с набелязаните мерки, свързани с надзора на тези съоръжения. Имате ли представа в колко окаяно състояние са голяма част от тях и какви действия ще предприемете?

- Времето, а за съжаление и случилите се трагични инциденти през годините показаха, че надзорът и техническото състояние на язовирите са теми от първостепенно значение. Затова буквално в първия ден, в който встъпих в длъжност, разпоредих засилване на контрола и масови проверки в цялата страна. Мисля, че това е тема, по която не можем да си позволим никакви компромиси или пък да губим ценно време, защото от това често зависят здравето и имуществото на хората. В изпълнение на тази заповед през почивните дни - от 6 до 8 май, бе осъществено 24-часово дежурство на инспекторите на ДАМТН в Северозападна България, където валежите бяха най-обилни. Постоянно бе следено нивото на девет язовира на територията на общините Враца, Хайредин и Борован. В момента сме в сезона на обилните валежи и затова контролът в цялата страна е засилен. Проверени са общо 169 язовира, част от проверките правим в партньорство с други институции, включени в съответните областни комисии. Съставени са 33 акта и са направени 37 предписания за отстраняване на технически неизправности. Към този момент няма непосредствена опасност някой от проверените водоеми да прелее.

Изискахте и доклад за това как се следи състоянието на повърхностите и подземните води в районите на бившите уранови мини. Имате ли вече предварителна информация за състоянието им.

- Разпоредил съм да ми се представи подобен доклад и в момента тече триседмичният срок, в който трябва да бъде изготвен. Веднага след като ми бъде предоставен, ще обявим направените констатации.

По времето на министър Божидар Лукарски се роди един истински държавен мастодонт - Държавната консолидационна компания, под чиято шапка влязоха всички предприятия от оръжейната ни промишленост. Тогава се появиха съмнения, че се подготвя приватизацията им, въпреки че са включени в забранителния списък. Сега като сте техен принципал, каква ще бъде политиката Ви по този въпрос?

- Знаете, че по искане на премиера г-н Бойко Борисов още на първото заседание на Министерския съвет бе взето решение за спиране на приватизацията на акции и дялове от държавни дружества - действие, което напълно опровергава тези страхове. Приватизацията е фундаментален процес, но е инструмент на прехода, който изигра своята роля. Време е вече да приключим с него и да започнем да надграждаме - да стабилизираме и да оптимизираме управлението на малкото останали държавни дружества. Време е да преодолеем тяхната технологична изостаналост, да въведем иновациите като основен начин за растеж и способ за повишаване на конкурентоспособността им.

Преди година ДАНС започна сериозна проверка в „Кинтекс“, но резултатите от нея и до ден днешен не са известни. Вие имате ли представа какви нарушения са били открити там?

- Благодаря Ви за въпроса. Но към момента нямам подобна информация. Ще проуча този казус и ще се запозная приоритетно с резултатите.

Вие сте човекът, който е пряко отговорен за управлението на най-ресурсните държавни фирми. Наскоро се разрази скандал, в който беше забъркано името на служебния министър Теодор Седларски по повод на подготвяни промени в бордовете на някои от тези дружества. Вие ще правите ли проверки в тези компании и да очакваме ли рокади в тях?

Смени засега няма да има, но предвиждаме намаляване на броя на хората в директорските бордове. В момента няма ясни критерии за начина, по който те се избират, затова първо, първо искаме да изработим конкретни правила и след това ще се преценяват някакви мерки. Ще се стараем да избягваме прибързани и немотивирани рокади.

Цялото интервю четете в последния брой на вестник "БАНКЕРЪ"

Facebook logo
Бъдете с нас и във