Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Капиталът на „Национална спортна база“ набъбна с имотите на ЦСКА

На редовното си заседание през седмицата правителството в оставка “отвърза” ръцете на второешелонни държавни чиновници да решат проблема със стопанисването на няколко спортни обекта. На три от най-атрактивните имота в столицата (ведно с построените в тях сгради и съоръжения), които досега бяха под шапката на Министерството на младежта и спорта, кабинетът промени статута от публична държавна в частна държавна собственост. Става дума за стадион “Българска армия” (разположен върху два поземлени имота) и тренировъчната база в Панчарево, които бяха апортирани в капитала на "Национална спортна база" ЕАД. Това стана чрез записването на нови акции в капитала на държавното дружество, които представляват  стойността на непаричната вноска. Според вносителя на предложението - министъра на спорта (в оставка) Красен Кралев, въпросното решение е взето с цел при по-ефикасно управление да бъдат реализирани нови инвестиционни проекти и така да се освободи паричен ресурс.

Според спортното ведомство промяната на статута е част от идеята неговите имоти  да се прехвърлят към търговски  дружества, които по-ефективно да ги управляват. Сегашното решение  на практика означава, че "Национална спортна база" ще трябва да се ангажира с организацията на търга за отдаване на стадиона и спортната база под наем. И по всяка вероятност срокът за ползване ще бъде дългосрочен.

Сега (с решение от юли на спортния министър в оставка Красен Кралев) обектите са дадени на клуба “ЦСКА- София”, управляван от Гриша Ганчев. Още през лятото Ганчев финансира основния ремонт на футболния терен. Запознати с плановете му казват, че той има намерение да направи цялостна реконструкция на съоръжението, но само при условие, че то бъде дадено за дългосрочно ползване на спортното дружество.

Някои вече заподозряха в този ход на управляващите подготовка за приватизацията на тези обекти. Какво лошо обаче има в това, след като години наред стадиони и спортни бази се рушат на поразия, а държавата се оправдава с липсата на средства? Именно липсата на ясни правила не позволяваше на никой инвеститор да се ангажира с изливането на милиони в спортните обекти без гаранция, че ще може да ги стопанисва дългосрочно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във