Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Какви споразумения подписаха България и Китай

В рамките на форума 16+1, който се проведе в София, в края на миналата седмица, България и Китай подписаха десет споразумения за развитие на двустранните икономически отношения. Конкретни проекти може да се развиват в инфраструктурното развитие, земеделието, туризма, ядрената енергетика.

 

Китай е готова да отпусне 1.5 млрд. евро за българския малък и среден бизнес

Това ще се случи чрез сътрудничество с Българската банка за развитие. Китай увери, че ще бъдат спазени правилата на Европейския съюз и призова други банки и финансови институции да се включат в инициативата. Тези средства ще се използват за двустранни заеми от Китайската банка за развитие към ББР, съвместно кредитиране, проектно финансиране, сътрудничество по фондове за дялово финанасиране, синдикирани заеми, проекти от взаимен интерес и други проекти, договорени впоследствие между ББР и КБР.

 

Инфраструктура

Пекин поиска изграждането на високоскоростна ж.п. връзка между река Дунав, Черно и Егейско море. Идеята е линията да свърже българските пристанища и жп гари Русе, Варна и Бургас с гръцките Александруполис, Кавала и Солун, осигурявайки максимално бърз превоз на стоки. Проектът се оценява на около 1 млрд. евро. И то само в българския участък.

Пет споразумения бяха подписани за участието на китайски фирми в пътно строителство. Компаниите от Поднебесната империя ще се ангажират със строежа на тунел под Шипка, с довършването на магистрала "Хемус", на аутобана между Русе и Велико Търново, както и със скоростния път Видин-Ботевград. 

 

АЕЦ "Белене"

Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC) ще се включи в проекта за АЕЦ "Белене". Очаква се компанията да подаде документи за участие в търга през есента. Наред с това Пекин иска да се ангажира с изграждането на нов ТЕЦ. По неофициална информация Китайската държавна ядрена корпорация е приела условията на българските власти за "Белене". В конкурса се очаква да се включат руска и френска компания. 

 

БМФ

"Български морски флот" ще получи заем от китайската The Export - Import Bank of China на стойност 94 млн. долара. С тях ще бъдат построени 6 кораба за насипни товари. Те ще бъдат изградени от китайски корабостроителница, а първият от тях трябва да започне да плава до средата на 2019 г.

 

Завод за електрически камиони в Пловдив

Китайска компания планира да отвори завод за сглобяване на електрически камиони за доставки в Пловдив. От фабриката, която ще работи с части от Китай, се предвижда да излизат около 10 000 бройки годишно. В бъдеще и частите за тях може да се произвеждат у нас. Китай и България ще развиват общи проекти и в електронната търговия, услугите и иновациите.

Предстои да видим дали всички тези споразумения ще си останат само на хартия или ще в крайна сметка ще се стигне до реализация. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във