Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Как Китай купува своя път към Европа

В продължение на повече от десетилетие китайските политически и корпоративни лидери оглеждат земното кълбо с привидно бездънни портфейли в ръка. От Азия до Африка, САЩ и Латинска Америка, резултатите трудно могат да бъдат пренебрегнати, тъй като Китай се самоопределя като нова световна сила. По-малко известен е разширяващ се отпечатък на Китай в Европа, пише Bloomberg в свой коментар.

На Стария континент Китай е купил или инвестирал в активи на стойност най-малко 318 милиарда долара през последните 10 години. Придобити са 360 фирми, сред които италиански производител на гуми, немска фирма за производство на роботи за индустрията, швейцарска компания за хранителни продукти. В списъка са четири летища, шест пристанища и дори 13 професионални футболни отбора.

Обемът и характерът на някои от тези инвестиции, от критична инфраструктура в Източна и Южна Европа до високотехнологични компании на запад, повдигнаха червено знаме на равнище Европейски съюз. Лидерите, сред които са и германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, настояват за обща стратегия за контролиране на бързия напредък на Пекин в региона.

Не всички обаче са доволни от тази инициатива. Пример е Лондон, където мащабът на китайската икономическа дейност е най-очевиден. В най-престижните бизнес-райони на британската столица Китай притежава 10 небостъргача.

Най-голяма загриженост за напредъка на Пекин демонстрират страните, в които китайският капитал е най-активен. Сред тях са Великобритания, Германия, Франция и Италия. Те подкрепят изцяло европейската система за проследяване на китайските дейности. Най-големите сделки обаче засягат "периферията" - например Гърция, където Китай е придобил най-голямото търговско пристанище на Пирея. Португалия и Кипър също не са склонни да разкриват информация за действията на китайските инвеститори на тяхната територия, защото смятат, че тя ще се прогони така необходимите им финансови инвестиции от чужбина.

"Парите отиват там, където са готови да приемат. Докато в Европа не се въведе механизъм за контрол на инвестициите както в САЩ и Австралия - това ще остане предпочитан обект на китайските инвестиции", казват експерти.

От 2008 до 2018 година повече от 670 китайски юридически лица, включително от Хонконг, са инвестирали в Европа. 100 от тях са държавна собственост, като цяло сделките им са за около 162 милиарда долара - 63% от общата сума. Прибавете към това факта, че границите между частните и държавните предприятия в Китай са много неясни и ще видите , че транзакции, в които участват официален Пекин, ще бъдат още по-високи. В същото време, съдейки по вече обявените планове, Китай и не мисли да ограничава вложенията си в Стария континент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във