Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът даде заден за Закона за горивата

Васил Велев и Мая Манолова

Влизането в сила на Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с петрол и продукти от петролен произход, по-познат като Закона за горивата, ще се отложи до 1 юли 2019 година. Това реши правителството по предложение на министъра на икономиката Емил Караниколов, който пряко отговаря за прилагането на норматива. Решението на кабинета обаче подлежи на гласуване в Народното събрание. Очакванията са до дни то да бъде внесено в деловодството на парламента.

Срещу закона и подзаконовата рамка през седмицата се обявиха омбудсманът Мая Манолова и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Общественият защитник атакува разпоредбите с жалба до Конституционния съд. Манолова е категорична, че те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са удар и срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма.

"В закона са заложени непосилни изисквания за висок уставен капитал -  20 000 лв. за малка бензиностанция, 1 000 000 лв. за условно наречения "търговец на едро", абсурдни изисквания за големина на складовете, за вместимост на съдовете, за брой бутилки за втечнен газ. Това е закон, който притиска в ъгъла малките търговци на горива", отбелязва омбудсманът. Манолова е убедена, че промените ще доведат до увеличение на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпът до тях на българските граждани в малките и отдалечени населени места, тъй като големите вериги нямат икономически интерес да правят там свои обекти. В жалбата си тя посочва също, че "с поставянето на трудноизпълними и несъразмерно високи във финансово изражение прагове и изисквания под формата на рестрикции при административното регулиране на дейностите, свързани с петрол и продукти от петролен произход, законодателят на практика ограничава кръга от икономически субекти, които могат да извършват тези дейности и по такъв начин "естествено" се създават условия за ограничаване на конкуренцията и за монополизъм"

За отлагане на привеждането на закона в сила се застъпи и АИКБ. В свое становище работодателската организация на Васил Велев констатира, че са налице явно противоречия със свободната стопанска инициатива, създаването и гарантирането на еднакви правни условия за стопанска дейност, предотвратяването на злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция, защитата на потребителите, инвестициите и стопанската дейност, гарантирани в чл.19 от конституцията. От асоциацията изтъкват, че Законът за горивата нарушава и две европейски директиви и най-вече Акта за малкия бизнес, прокламирал европейския принцип за конкурентоспособност - "Мисли първо за малките". 

Засега никой не дава индикации дали в следващите шест месеца нормативът ще бъде прекроен. Все пак правителството си спести известни главоболия, тъй като сдружението на малките търговци на горива отложи плановете си за протести. "Решението е някакво спасение за момента. Разчитаме, че за този период ще бъдат направени корекции и законът ще бъде гласуван във вариант, който да е удобен и за малките фирми. Въпреки че заставаме зад министъра на икономиката и сме доволни от решението му, протестната ни готовност остава", обяви на 9 януари Петър Петков, един от ръководителите на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Идеята на браншовата организация бе да протестира срещу законовите разпоредби, както във Франция - с жълти жилетки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във