Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Желязков извика турския посланик заради задържането на наши ТИР-ове

Транспортният министър Росен Желязков извика на среща турския посланик у нас Хасан Улусой заради забавянето на преминаването на леки и тежкотоварни автомобили на турско-българската граница.  Турските власти на ГКПП "Капъкуле" задържаха в неделя близо 300 български ТИР-а. До ситуацията се стигна, след като преди дни турските власти въведоха допълнителен контрол и не пускат нито един шофьор да продължи, ако има неплатени пътни глоби или такси за територията на Турция.

Посланик Улусой информира министър Росен Желязков, че считано от 11 април, на граничните контролно-пропускателни пунктове в Турция, в това число и тези с България, функционира тол система. Така че от тази дата неплатени тол такси и глоби за електронно констатирани пътни нарушения се установяват и събират на излизане от Турция. Турският посланик уведоми още, че размерът на незаплатени тол такси и/или наложени глоби може да се оспорва по съответния ред, но съгласно турското законодателство първо е необходимо да се заплати определеният размер, след което същият подлежи на обжалване. Хасан Улусой категорично отрече пътни превозни средства да са задържани преднамерено и заяви, че само и единствено незаплащането на определените глоби и такси не позволява преминаване на границата. В близките дни турската държава ще предостави подробна информация за реда за налагане и обжалване на таксите и глобите.

Желязков подчерта, че е важно действията на турската гранична администрация да бъдат разбрани правилно като нашето очакване е правоприлагането да бъде обективно, еднакво за всички и да не създава допълнителни административни затруднения.

Турският посланик увери, че нововъдената система за заплащане важи за всички – както за турски, така и за международните превозвачи, опериращи на територията на Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във