Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Иван Костов: АЕЦ "Белене" ще върне икономиката ни 10 години назад

Бившият премиер Иван Костов обяви, че реализацията на проекта АЕЦ "Белене" може да върне икономиката на България десетки години назад. Според него инвестицията в един такъв проект не трябва да води до възникване на рискове за бюджетните параметри на държавата, както и други геополитически рискове, породени от прекомерна обвързаност с един доставчик на горива, съоръжения и услуги.

Костов отбеляза, че в случай че се вземе решение за изграждането на АЕЦ, проектът подлежи на нотификация пред Европейската комисия, тъй като не може да бъде използвана нотификацията от 2006 година. Той определя като "безотговорно и некомпетентно звучащи" подобни твърдения на представители на изпълнителната власт.

Досега нито Министерството на енергетиката, нито БАН са представили публично подлежащи на проверка доказателства за икономическата целесъобразност на проекта АЕЦ "Белене", смята експремиерът.

"Изразеното желание на министъра на енергетиката да се организира "широко обсъждане и постигане на консенсус" не може да се изпълни, докато не се публикуват аргументите "за" , а позоваването на конфиденциален доклад е спекулация. Според нашите анализи не съществува проблем с адекватността на генериращите мощности в енергийната система на България на хоризонта 2027", смята бившият министър-председател, който в момента ръководи Центъра за анализи и управление на риска.

По думите му изтеклата за доклада на БАН публична информация показва, че и при шестте разработени варианта за реализация на проекта той е безспорно губещ. Според него почти невъзможно е да се привлече чуждестранен инвеститор предвид посочените, тъй като почти сигурно той ще поиска държавни гаранции за кредита или за цената и количествата, гарантирано изкупувана от НЕК електроенергия (по дългосрочен договор – неизбежно изискване на банките кредитори).

На практика и АЕЦ "Белене“ е политически проект без икономическа целесъобразност, но с вече похарчени 1.5 млрд. евро, констатира Иван Костов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във