Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Испански оператор се включва в търга за летище "София"

Испанският летищен оператор AENA е поредният кандидат за концесията на летище "София". Това съобщи испанският вестник Expansión. Изданието посочва, че конкурсът е изключително конкурентен и в него ще се включат големите летищни оператори в Европа и Азия, тъй като столичният аеропорт може да се превърне в основен център за свързване на полети в Балканския регион.

Като основни конкуренти на AENA се разглеждат германският оператор Fraport, който е концесионер на летищата във Варна и Бургас, френската компания ADP и британската Manchester Airport Group.

Испанската компания AENA оперира 47 летища и 2 хеликоптерни площадки в Испания, като държи контролния пакет и в лондонското "Лутън". Директно или индиректно той участва в управлението на 27 други летища по света. Компанията е основана през 1990 гoдина.

Партньор на AENA в процедурата ще бъде австралийската инвестиционна компания First State, управляваща активи за над 157 млрд. долара. От 2000 г. фондът е част от австралийската банка Commonwealth Bank of Australia.

Неофициално се спрягат също претенденти като оператора на летището в Цюрих, както индийски и корейски кандидати. Споменава се още един испански оператор -  Ferrovial, който управлява летища във Великобритания, като има участие в най-голямото - Хийтроу.

При оценяването на участниците най-висока тежест ще има концесионното възнаграждение - 55 процента. Оценката на техническото предложение ще е с относителна тежест 45 процента. То ще съдържа план за развитие, бизнес план, план за финансиране, обща стратегия, планове и прогнози на трафика и капиталовите разходи. От претендентите ще се изисква също така да управляват поне едно международно летище с над 10 млн. превозени пътници годишно, да разполагат с нетна стойност на активите за всяка от последните три години минимум 200 млн. евро и да имат опит при финансирането поне на един проект в инфраструктурния сектор, надвишаващ 400 млн. евро. 

Управляващите планират да отдадат "Летище"София" на частен оператор за срок от 35 години. Прогнозната обща стойност на концесията е 3 898 229. 907 евро, или около 7.6 млрд. лева. 

Концесионерът ще има ангажимент да изгради трети терминал на летището, което трябва да се случи през първите 10 години от избирането му. Също така неговите общи инвестиции трябва да бъдат минимум 600 милиона евро. Възнагражденията, които ще получава всяка една година от срока на концесията, трябва да бъдат в размер на не по-малко от 15 милиона лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности.

Обявеният през лятото срок за подаване на оферти беше до началото на тази седмица или до 22 октомври 2018 година. По неофициална информация обаче оферти ще се събират до декември. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във