Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Искат вето върху Закона за горивата

Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) и извънпарламентарната опозиция "Демократична България" поискаха от президента Румен Радев да наложи вето на Закона за горивата, който преди седмица бе приет на второ четене от Народното събрание. 

Бизнес организацията аргументира искането си, посочвайки, че нормативът ограничава пазара на горива само до големите играчи и предоставя явни възможности за репресивни мерки спрямо малките. От АИКБ изтъкват също, че през последните години търговците на горива са били подложени на непрестанни проверки и блокиране на горива заради минимални текущи данъчни задължения на клиентите им. Нещо повече, клиентите им буквално били изнудвани да плащат текущи, а не просрочени или установени с влязъл в сила административен акт данъчни задължения.

Работодателската асоциация добавя, че и в момента държавата разполагала с достатъчно механизми за контролиране на участниците в пазара на горива. Например НАП, Агенция "Митници", Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Икономическата полиция, Пожарната, Регионалните здравни инспекции. Затова не бил необходим специален закон, за да могат тези институции да ограничат контрабандата на горива. 

Освен това новите изисквания за минимален уставен капитал към търговците били въведени без икономическа аргументация, а именно те ще доведат да ограничаване на достъпа до пазара на множество дружества, особено на новосъздадените. Това противоречало на чл.19. от конституцията, който прогласява свободната стопанска инициатива.

В писмото до държавния глава се казва и че "законът създава възможност за ограничаване на пазара само за настоящи търговци, членове на определена асоциация", които са единствените притежатели на складови бази с обем, заложен в норматива. Той създавал и множество възможности за рестрикции, прекратяване и отнемане на бизнес и ограничавал конкуренцията.

Освен че иска президентско вето, съюзът между ДСБ на Атанас Атанасов и "Да, България" на Христо Иванов настоява и за намеса от страна на Европейската комисия. Затова писмото им е адресирано както до българския държавен глава, така и до еврокомисаря по енергетиката Марош Шефкович и колегите му Юрки Катайнен и Елжбета Бенковска, които отговарят съответно за конкурентоспособността и вътрешния пазар на Евросъюза.

Десницата иска също вносителите на норматива да бъдат проверени за конфликт на интереси. Според нея текстовете са одобрени без анализ за съответствие с правото на ЕС. " ...Настояваме да бъде изяснено дали не е налице лобиране в полза на големите търговци на горива и в ущърб на малките участници на пазара. Конкретните действия на всеки един въвлечен в процеса, включително и вашата реакция, ще осветлят кой къде седи спрямо негласната "коалиция Лукойл", се посочва в писмото на "Демократична България" до Румен Радев.

Законът за горивата доведе до сериозни противоречия и в лагера на управляващите, и по-точно в "Обединени патриоти". Вицепремиерът Валери Симеонов пръв застъпи тезата, че текстовете са лобистки. Симеонов също се закани да ги прати за разглеждане в Европейската комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във