Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Инвеститор в АЕЦ "Белене" в началото на 2019-а

Представители на Китайската национална енергийна администрация (NEA) посетиха площадката на АЕЦ "Белене", за да се запознаят на място с доставеното оборудване за централата.

Реалистично е в началото на 2019 г. да има избран инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене". Това е казала министърът на енергетиката Теменужка Петкова на срещата с представители на Китайската национална енергийна администрация (NEA), Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Китайската ядрена енергийна корпорация (CGN) и Държавната корпорация за ядрени енергийни технологии (SNPTC), които са на работна визита у нас. Посещението им в България е една от първите инициативи в изпълнение на подписания през юли  тази година между Министерството на енергетиката и Китайската национална енергийна администрация Меморандум за разбирателство относно мирното използване на ядрената енергия.

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) още преди година обяви интереса си да участва в проекта, ако бъде размразен от държавата.

Министър Петкова е припомнила и решението на  българската страна  да се търси възможност за реализация на проекта съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите на проекта в отделна компания. Според решение на Министерския съвет от 29 юни 2018 г., до края на октомври министърът на енергетиката трябва  да предложи варианти за структуриране на проекта. Намеренията са търгът да бъде  обявен  в края на тази година и да приключи в началото на следващата.

Основен акцент в разговора с китайските гости е била визията на българското правителство за изграждане на нови ядрени мощности в страната. Нова базова мощност ще бъде необходима за гарантиране на енергийната ни сигурност, е подчертала Петкова пред участниците в срещата. По нейните думи българската страна разглежда реализацията на АЕЦ "Белене" и като една от възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете държави. Според експертни анализи, този проект може да се осъществи най-бързо в сравнение с други подобни проекти в региона, тъй като разполага с необходимата инфраструктура, лицензирана площадка и оборудването е доставено. Проектът е нотифициран пред Европейската комисия, поясни Петкова.

Според експерти обаче проектът се нуждае от пренотификация заради смяната на инвеститора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във