Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвестиционните проекти в автомобилостроенето са за 300 млн. лева

От началото на 2016 г. са сертифицирани 10 проекта и е създадена подходяща нормативна рамка за още един. Инвестиционните проекти са в сферата на автомобилостроенето и са на стойност 300 млн. лв., като създават над 8 200 нови работни места. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който в четвъртък участва в дискусия на тема „ДА! На Българското автомобилостроене".

"Износът на бранша също се увеличава, като за периода януари – април 2018 г. е 512 млн. лв. и съставлява 4% от общия износ на страната. Над 170 фирми оперират в България, произвеждайки компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. Броят на заетите в сектора продължава да нараства, като надхвърля 40 хиляди, това са хора, които работят не само в този сектор, но и в свързаните към него", обясни зам.-министърът.

Борисов беше категоричен, че темповете на нарастване в автомобилния сектор задминават тези на ИКТ сектора. Прогнозата на автомобилния сектор е, че над 45 хил. нови работни места ще бъдат необходими в следващите години.

„Министерството на икономиката, по линия на Закона за насърчаване на инвестициите, може да подпомогне обучението на кадри и  персонал за индустрията“, допълни зам.-министър Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във