Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Идеята на Москов "цъка" като бомба

Пациентът може да доплаща максимум до 60% от цената на опаковка на най-евтиното лекарство в дадена група. Наистина звучи като да е в полза на пациента. Но не е. Зад благовидния предлог, че се слага граница на доплащането, се крие спестяването на пари на здравната каса.

Минаха шест години и половина, откакто касата загуби монополното си право да определя цените на лекарствата и запази единствено задължението да плаща част от стойността им" в полза на пациента, а лекарственият пазар все още търси балансиращи механизми, които да го направят изгоден за всички участници в него. Сега списъкът с цените на лекарствата за домашно лечение се утвърждава от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (който се състои от председател и шестима членове) и се изпраща на всеки 15 дни на НЗОК. От своя страна касата поема част от стойността им, а останалата част се доплаща от пациента. В момента болният доплаща разликата, ако му е предписано по-скъпо лекарство. Например, ако най-евтиното струва 10 лв., а той ползва за 28 лв., доплаща 18 лева. Според очакваните нови правила, здравноосигурителното ведомство ще реимбурсира само лекарства, чиято стойност не надхвърля ценовия таван, т.е. ако най-евтиното лекарство в групата струва 10 лв., пациентът не трябва да доплаща повече от 60% от стойността му. На пръв поглед целта е да се изписват по-евтини медикаменти, защото е известно, че българите доплащат от джоба си за лекарствата си над 55%, докато средно за ЕС този процент е 18.

Така ли е в действителност? Да вземем за пример един хипертоник. За да получи най-подходящото за състоянието му лечение, лекарят му опитва с един, втори, трети медикамент в една, втора, трета доза. Да допуснем, че основното му лекарство не е най-евтиното в групата. В такъв случай след 16 февруари този хипертоник има два варианта. Първият е да купува лекарството изцяло със свои средства. Но дали може да си го позволи? Вторият е лекарят да започне отново да търси подходящо лечение, но с най-евтиното в групата лекарство. Само че има ли смисъл отново да бъде изминат път, който вече е показал, че не е правилният? Възможно е заболяването вече да не е добре контролирано, възможно е влошаване на състоянието на пациента, възможно е да се наложи да постъпи в болница. А болничното лечение е многократно по-скъпо от доболничното. Тоест  "спестените" пари ще излизат прекалено скъпо и на пациента, и на системата. Получава се така, че от средата на февруари не лекарят ще избира лечението на болния, а Министерският съвет ще му го налага.

Уж се говори за икономии, а няма никакъв анализ, който да съпътства спестовната идея на здравния министър Петър Москов. Няма написано черно на бяло кой, колко и какво ще спечели или загуби по цялата верига: доставчици на медикаменти, аптеки, пациенти, лекари. Привидната загриженост за джоба на пациента, изразена в ограничаване на доплащането, всъщност си е и ограничаване на правото му да избира лечението си, предписано от лекаря. И то дори и редовно да си внася осигуровките. Тогава чии пари и от кого трябва да пази касата?

Здравните власти се кълнат, че никой няма да остане без лечение, а болните ще доплащат много по-малко. Но тези обещания са с кратък успокояващ ефект, който ще се "изпари" още след първата покупка. Това подсказват неяснотите, които тормозят повечето участници в споменатата верига.

Странно е, че никой от предишните министри и други големи началници в здравната сфера, ангажирани с ценовата лекарствена политика, не се е досетил да приложи толкова "всеобхватна и справедлива"  формула нито в България, нито в друга европейска държава. Но пък и малцина са имали таланта, търсейки решението на един проблем, да създадат поне десет нови, внасяйки допълнителен хаос в системата. Защото не един и двама специалисти смятат, че по-лесното решение, да речем, е подобно на други европейски страни и у нас да се намали ДДС върху лекарствата. Разбира се, за подобно решение също ще са необходими сметки, които да покажат дали ще загуби хазната.

Четете още

Банкеръ Daily

Куче си, куче – и то мършаво!

Малоумната ти "самолетна” декларация в евроатлантическа посока е само върхът на наивитета. Целият ти екзактен наратив е израз на помиярщина, а помиярите не бива да... Още »
Банкеръ Daily
Илко Семерджиев:

Москов изпълнява "мръсна" поръчка с отпечатъците

Целта на здравния министър е да събере биометричните данни на всички българи, за да се предоставят за ползване на други структури, обвини го негов предшественик. Още »
Банкеръ Weekly

Това държава ли е? Или мутрокрация?

Възможно ли е в нормална страна, член на Европейския съюз, на бизнеса, който прави брутния вътрешен продукт, плаща данъци и дава храна на стотици хиляди семейства,... Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във