Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Идеята на Москов "цъка" като бомба

Пациентът може да доплаща максимум до 60% от цената на опаковка на най-евтиното лекарство в дадена група. Наистина звучи като да е в полза на пациента. Но не е. Зад благовидния предлог, че се слага граница на доплащането, се крие спестяването на пари на здравната каса.

Минаха шест години и половина, откакто касата загуби монополното си право да определя цените на лекарствата и запази единствено задължението да плаща част от стойността им" в полза на пациента, а лекарственият пазар все още търси балансиращи механизми, които да го направят изгоден за всички участници в него. Сега списъкът с цените на лекарствата за домашно лечение се утвърждава от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (който се състои от председател и шестима членове) и се изпраща на всеки 15 дни на НЗОК. От своя страна касата поема част от стойността им, а останалата част се доплаща от пациента. В момента болният доплаща разликата, ако му е предписано по-скъпо лекарство. Например, ако най-евтиното струва 10 лв., а той ползва за 28 лв., доплаща 18 лева. Според очакваните нови правила, здравноосигурителното ведомство ще реимбурсира само лекарства, чиято стойност не надхвърля ценовия таван, т.е. ако най-евтиното лекарство в групата струва 10 лв., пациентът не трябва да доплаща повече от 60% от стойността му. На пръв поглед целта е да се изписват по-евтини медикаменти, защото е известно, че българите доплащат от джоба си за лекарствата си над 55%, докато средно за ЕС този процент е 18.

Така ли е в действителност? Да вземем за пример един хипертоник. За да получи най-подходящото за състоянието му лечение, лекарят му опитва с един, втори, трети медикамент в една, втора, трета доза. Да допуснем, че основното му лекарство не е най-евтиното в групата. В такъв случай след 16 февруари този хипертоник има два варианта. Първият е да купува лекарството изцяло със свои средства. Но дали може да си го позволи? Вторият е лекарят да започне отново да търси подходящо лечение, но с най-евтиното в групата лекарство. Само че има ли смисъл отново да бъде изминат път, който вече е показал, че не е правилният? Възможно е заболяването вече да не е добре контролирано, възможно е влошаване на състоянието на пациента, възможно е да се наложи да постъпи в болница. А болничното лечение е многократно по-скъпо от доболничното. Тоест  "спестените" пари ще излизат прекалено скъпо и на пациента, и на системата. Получава се така, че от средата на февруари не лекарят ще избира лечението на болния, а Министерският съвет ще му го налага.

Уж се говори за икономии, а няма никакъв анализ, който да съпътства спестовната идея на здравния министър Петър Москов. Няма написано черно на бяло кой, колко и какво ще спечели или загуби по цялата верига: доставчици на медикаменти, аптеки, пациенти, лекари. Привидната загриженост за джоба на пациента, изразена в ограничаване на доплащането, всъщност си е и ограничаване на правото му да избира лечението си, предписано от лекаря. И то дори и редовно да си внася осигуровките. Тогава чии пари и от кого трябва да пази касата?

Здравните власти се кълнат, че никой няма да остане без лечение, а болните ще доплащат много по-малко. Но тези обещания са с кратък успокояващ ефект, който ще се "изпари" още след първата покупка. Това подсказват неяснотите, които тормозят повечето участници в споменатата верига.

Странно е, че никой от предишните министри и други големи началници в здравната сфера, ангажирани с ценовата лекарствена политика, не се е досетил да приложи толкова "всеобхватна и справедлива"  формула нито в България, нито в друга европейска държава. Но пък и малцина са имали таланта, търсейки решението на един проблем, да създадат поне десет нови, внасяйки допълнителен хаос в системата. Защото не един и двама специалисти смятат, че по-лесното решение, да речем, е подобно на други европейски страни и у нас да се намали ДДС върху лекарствата. Разбира се, за подобно решение също ще са необходими сметки, които да покажат дали ще загуби хазната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във