Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Язовирите няма да прелеят, успокои екоминистърът

Има свободни обеми в язовирите у нас, които да поемат водата при евентуално по-обилно снеготопене, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева. По думите й поддържането на такива обеми е отговорност на операторите на язовирите.

Министър Василева посочи, че се разписват месечни графици за ползването на водите от язовирите. Поддържат се обеми, които могат да поемат по-високи води и по-обилно снеготопене. По думите на министъра отговорността е на всички оператори и е ясно кой отговаря за съоръженията, предвидени са и ясни санкции.

Министърът в оставка Ивелина Василева обърна внимание на координацията на институциите, които според нея са мобилизирани за справянето с предизвикателствата, възникващи от обилния снеговалеж.

Ангажирани са областните управители, МОСВ, Държавната агенция по метрология и технически надзор, която контролира хидротехническите съоръжения и секторните министерства, Министерството на земеделието и храните чрез "Напоителни системи", Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което отговаря за ВиК сектора, Министерството на икономиката и енергетиката, което отговаря за енергийните системи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във