Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И Турция удари САЩ с контрамита

Турция е поредната държава, която наложи контрамита на САЩ в отговор на американските наказателни тарифи за внос на стомана и алуминий. Турският икономически министър Нихат Зейбекчи обяви, че страната му налага наказателни тарифи за американски стоки на стойност 267 млн. долара. Списъкът включва продукция като въглища, хартия, орехи, тютюн, ориз, уиски и автомобили.

Зейбекчи уточни, че властите са взели това решение, след като търговските преговори със Съединените щати не са постигнали значителен напредък. "Турция се ангажира с активни, стабилни и реципрочни търговски отношения със САЩ, но с разбирането, че справедливостта не може да бъде едностранна. Ние не можем и няма да позволим Турция да бъде погрешно обвинявана за американските икономически предизвикателства", добави турският министър.

През март САЩ наложиха мита за вноса на алуминий (10%) и стомана (25%). Изключения първоначално бяха направени за Европейския съюз, Канада и Мексико. Впоследствие обаче в началото на юни администрацията на президента Доналд Тръмп ги отмени. Но за Турция изключения нямаше. 

Европейският съюз, Канада и Мексико наложиха реципрочни тарифи на Съединените щати. Освен това Китай наложи през април мита за вноса на американски стоки на стойност 3 млрд. долара. Индия пък оповести, че подготвя своите ответни мерки.

Турция е осмият по големина износител на стомана в света, показват данните от доклад на американското Министерство на търговията, изготвен през март. Съответно САЩ са били най-големият пазар за турската стомана през 2017 година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във