Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И нашите законотворци ядосаха превозвачите

Българските превозвачи влязоха в нов конфликт със законотворците. Но този път не с европейските, а с българските. На 14 юни автобусните фирми организираха "предупредителен протест", като 2000 автобуса не потеглиха по маршрутите си в знак на несъгласие със законопроект, предвиждащ създаването на Българска автомобилна камара, която да замени при лицензирането им Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация".

Според недоволните шофьори проектозаконът, внесен от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", е "приватизиране на държавната корупция". От бранша казват, че ако тези мерки бъдат въведени, съмнителните практики, които пораждат корупция, няма да се прекратят, а ще се преместят в една частна структура.

Протестиращите изразиха несъгласие и с текстовете, според които членството в камарата ще е задължително и за него ще се плаща членски внос от 1000 лв. годишно. Те предупредиха, че ако проектонормативът не бъде оттеглен, протестите ще продължат с по-мащабни действия, които ще бъдат подкрепени и от тежкотоварните превозвачи. Ултиматумът към законотворците изтича на 25 юни.

Темата бе обект и на политически престрелки между основните опоненти ГЕРБ и БСП. 

Председателката на "червената партия" Корнелия Нинова заяви, че управляващите дават транспортния бранш в ръцете на техен спонсор. Нинова говореше за бизнесмена Миролюб Столарски (собственик на голямата транспортна компания "Карат-С"), след като по-рано стана ясно, че Столарски е запазил името Българска автомобилна камара в Търговския регистър. Соцлидерката упрекна ГЕРБ, че при 17 хил. транспортни фирми те ще дадат на свои приближени чист приход от 17 млн. лв. годишно. 

Депутатът Станислав Иванов призна, че Миролюб Столарски действително е запазил името в Търговския регистър, но после го е прехвърлил на работодателската организация КРИБ. "Проведох разговори с този господин, но същия ден той е прехвърлил наименованието на КРИБ и негов носител в момента е КРИБ", отбеляза Иванов.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във