Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И МАГИСТРАТИТЕ СЕ РАЗВИХРИХА

Висшият съдебен съвет наказа в сряда (14 февруари) градския прокурор Нестор Несторов, като го изпрати на работа в Софийска районна прокуратура за срок от три години. Е, можеше да го запрати и някъде в провинцията, но не го стори. Така че на фона на тази несбъдната перспектива Несторов пак се оказва облагодетелстван. Предложението за понижението му е внесено от софийския апелативен прокурор Иван Петров и е било подкрепено от 21 магистрати от Висшия съдебен съвет. Други двама са се въздържали и двама са гласували против. За провиненията си Несторов е получил максималното по продължителност наказание, предвидено в Закона за съдебната власт. Дисциплинарният състав е приел, че в нарушение на чл.44 Несторов съзнателно е забавил произнасянето по дела. Освен това градският прокурор е обвинен в неизпълнение на задължителни писмени разпоредби на по-висшестоящи прокурори, включително и на главния прокурор.
Дисциплинарният състав реши, че Нестор Несторов следва да бъде наказан и заради това, че е отказал да работи по делото за убийството на Валентин Алексиев - Лисицата. За поръчител на тази екзекуция е сочен Валтер Папазки. Той е известен като собственик на групировката Империал, занимаваща се предимно с хазартна дейност във Враца. Заради обвинението срещу него Папазки прекара близо година в следствения арест, но делото и досега не е приключило.
Две седмици преди да бъде взето решението за наказание, Нестор Несторов заяви пред дисциплинарния състав, че в момента, когато му е било възложено това дело, той е бил в отпуск по болест. Освен това, според Несторов, единствено главният прокурор има законното право да иска неговото наказание.
С тези аргументи вероятно Несторов ще обжалва в определения 14-дневен срок решението на ВСС пред Върховния административен съд. Шансовете жалбата да бъде удовлетворена обаче не са големи, смятат юристи. Защото според чл.178 от Закона за Съдебната власт не само главният прокурор, но и Дисциплинарният състав има право да се произнася с решение, с което налага дисциплинарно наказание, оправдава лицето или предлага на ВСС да наложи наказание.
Следващата сряда (21 февруари) висшите магистрати ще гледат още едно дисциплинарно дело срещу софийския градски прокурор. То е образувано на 18 декември 2000 г. пак по настояване на апелативния прокурор на София Иван Петров. Новото дело трябва да установи дали Нестор Несторов се е намесвал в следственото дело срещу съпругата му Лилия Несторова за документно престъпление.
В сряда ВСС наказа и районния съдия Илия Янев от гр. Сандански. За три години той беше преместен на работа в Тополовградския районен съд. Мотивите за наказанието са установените трайни бизнесинтереси и контакти на Янев с бизнессреди, които са уронили престижа и достойнството му като съдия и като цяло престижа на съдебната система, заяви говорителят на съвета. През април миналата година 134 граждани от Инициативен комитет за борба срещу корупцията в гр. Сандански организираха специална подписка срещу Илия Янев. В нея те изброяват многобройните задгранични пътувания на съдията и изразяват съмнения за лансирането на тесен приятелски кръг при провежданата търговска и приватизационна дейност в региона.
>br>На същото заседание, по предложение на главния прокурор Никола Филчев, ВСС назначи Цеко Йорданов за завеждащ отдел Следствен към Върховна касационна прокуратура. Йорданов е известен с това, че се занимаваше с делата на банкерите Венцислав Йосифов и Светлозар Спасов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във