Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И чистият въздух ще е приоритет на европредседателството

Приоритетна тема на европредседателството в сектора на околната среда ще е подобряване качеството на атмосферния въздух. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов при представяне на приоритетите в сектор "Околна среда" пред парламентарната комисия.

"Това е и основната тема на конференцията на високо ниво, посветена на екоиновациите, която ще организираме съвместно с Европейската комисия. Конференцията е част от календара на Българското председателство и ще се състои в София в периода 5-6 февруари 2018 г.", обясни Димов. 

Държавите в Тройката, в която е и България, поставят акцент в общата си програма върху прехода към кръгова икономика при ефективното използване на ресурсите и намаляването на въздействието върху околната среда. Приоритет на трите председателства е и прилагането на договореностите по Парижкото споразумение в областта на климата чрез приемане на законодателството в сектора за периода до 2030 г.

В сектора "Околна среда" се очаква да има 121 събития по време на председателството, които вече са определени. От тях 84 редовни заседания, които ще са в Люксембург. В България ще има 29 събития, от които две ще са на високо ниво - февруарската конференция за иновации в сферата на опазване на чистотата на въздуха, както и неформалната среща на министрите на околната среда, която ще е на 10 и 11 април 2018 г. Освен това тук ще има шест срещи на ниво директори на дирекции, както и 23 експертни срещи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във