Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Храните в ЕС ще се тестват за двойни стандарти

Европейската комисия започва кампания за тестване на храните в общността, след като редица държави се оплакаха от двоен стандарт при качеството и цените на хранителните продукти в Западна и Източна Европа. Тестовете ще се правят от националните органи за защита на потребителите, а за координацията ще отговаря Съвместният изследователски център (JRC), контролиран от Брюксел.

За осъществяване на проверките комисията е разработила чисто нова обща методика. Съвместният изследователски център я представи на 14 юни, по време на заседание на Форума за подобряване на функционирането на веригата за доставки на храни. 

Въпросната методика е част от по-голяма инициатива, която в по-дългосрочен план има за цел да въведе забрана на практиките за разлика в качеството, които подвеждат потребителите. А също да даде правомощия на квалифицираните органи да подават колективни искове от името на потребителите, както и да се предоставят по-силни санкционни права на организациите за защита на клиентите.

Общият протокол за тестването пък гласи, че "всички хранителни продукти, продавани в Евросъюза, е необходимо да отговарят на строги правила за безопасност. Потребителите трябва да бъдат информирани за основните характеристики, определени по-специално в законодателството на ЕС за етикетирането на храните. Националните органи пък, отговорни за безопасността на хранителните продукти и защитата на потребителите, имат задължението да гарантират, че предлаганите на единния пазар стоки отговарят на съответното законодателство на общността".

Наред с това  методиката се основава на ключови принципи като прозрачност, сравнимост, подобен подбор, вземане на проби и тестване на продуктите, обясняват от Европейската комисия. 

Първите резултати се очакват до края на тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във