Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хотел "Рила" вече е в ръцете на кокаиновия крал

В голямата гюрултия около поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз от България през тази седмица сякаш никой не обърна внимания на факта, че осъденият за наркотрафик в Италия и Румъния Евелин Банев-Брендо продължава да придобива апетитни имоти у нас.

Емблематичният от времето на соца хотел "Рила" вече е притежание  на свързани с него фирми. Петнайсет хиляди квадратни метра  разгъната площ в десететажната  сграда са е изтъргувани  за 9.8 млн. евро. Купувачът е  очевидно създаденото специално за тази покупка ( на 4 юли 2017-а) еднолично дружество с ограничена отговорност  "Рила център", чийто регистриран капитал е 10 хил. лева.  Негов собственик, според публикувания в Търговския регистър учредителен акт, е "Пропърти Груп България" АД, управлявано от Деян Лазаров. Самото акционерно дружество, ако съдим по списъка на акционерите, публикувани в регистъра през 2015-а, от своя страна отначало е  притежание (50 на 50%) на двама израелски граждани - Ниим и Йехудит Хагай. От протокола от общото събрание на 7 декември обаче става ясно, че в собствеността на дружеството са настъпили промени. Според документа те са "Търговски и бизнес център Международен панаир" ЕООД, "Флавия Консулт България" ЕООД и "Изба Славейково" ЕАД. И трите дружества  са свързани. Първото и второто се управляват от Христина Сергиева и самите те са собственост на "Пропърти Груп България" АД, а "Изба Славейково" ЕАД е еднолична собственост на "Флавия Консулт България" ЕООД и се управлява от Стефан Стоянов.

Обществена тайна е, че през самия изпълнителен директор на дружеството майка "Пропърти груп България" -  Деян Лазаров, минават множество връзки с осъдения  Евелин Банев-Брендо. Той  е управлявал учредената от Брендо "Евротренд", сочена от прокуратурата като част от мрежата за пране от наркотрафик.  Друга връзка между двамата  може да се намери  през "Билдинг проджект мениджмънт", свързана с "Интербилд", която според МВР също е на Банев. В тези и още няколко фирми, доказано свързани с осъдения мафиот, Лазаров или има участие в тях, или ги е управлявал. Така например от 2012 до 2014-а  Лазаров управлява строителната фирма "Евро палас", която  е основана от Брендо и Петър Колчев. Заедно със строителния предприемач Николай Галчев "Евро палас" участва в собствеността на "Билдинг груп кънстръкшън", която трябваше да реализира проекта "Ботаника" в "Бояна" , но остави зад себе си милиони дългове - тема, която в. "БАНКЕРЪ"  разработи обстойно преди година.

Самата сделка за покупката на   хотел "Рила" е минала на няколко  етапа. Собствеността на  сградата допреди няколко месеца е била в активите на "Имо Рила". Малко преди  тази продажба дружеството я апортира в новосъздаденото "Рила пропърти транс", което на практика е изкупено  от  "Рила център" за 9.8 млн. евро.

От отчетите на "Имо Рила" става ясно, че първоначално през 2011 г. предишният собственик "Бългериън хотелс сървисиз" е имал договорена опция да купи хотела обратно за 25 млн. евро, за което плаща месечна премия от 8 хил. евро в допълнение към дължимите от "Хотел Рила" АД  40 хил. евро месечен наем. В последващите отчети обаче имотът постепенно е преоценяван надолу, а през 2014-а е направен и опит да се продаде хотелът, след като  клиентите  спират да плащат и  натрупват над 1 млн. лв. задължения.

Ако се върнем по-назад в историята  на построената  през 1962-а сграда, която се ползваше като представителен хотел на ЦК на БКП , Божков се канеше да я превърне в  музей на социализма, а след това  се разбра, че е имал намерение  да го събори и да построи нова сграда. По време на финансовата криза обаче  хотелът попадна  в Пощенска банка заради милионите си неуредени кредити, но реално остана под управлението на кредитополучателя им. А през 2016-а той и  официално се върна в ръцете на хазартния бос.

 

Каре

През септември 2017-а Върховният съд на Италия окончателно потвърди 20-годишната осъдителна присъда на Евелин Банев. През 2010 г. той беше задържан в международната операция Magna Carta и обвинен, че е създал и ръководил организирана престъпна група за трафик на кокаин от Южна Америка за Италия.  През юли 2017-а  Банев получи десетгодишна присъда в Румъния, след като продаде 50 кг кокаин на агент под прикритие. Оттогава Банев е обявен за издирване в Интерпол. Срещу него, бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и брат му Симо Карайчев има дело за пране на пари от наркотрафик, по което се чака решение на Върховния касационен съд (ВКС).

Странно защо, въпреки че  Банев се свързва със собствеността на десетки имоти в София и Черноморието, той не е обект на проверка от страна на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във