Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хаос при покупката на електронни винетки

Повечето гранични пунктове в страната ни не са оборудвани с работещи терминали за закупуването на електронни винетки. Пунктовете, които са оборудвани с терминали за купуване на е-винетка, са единични. Това създава големи неприятности на водачите, които влизат в България.

На ГКПП "Калотина" на влизане в страната от Сърбия терминал няма. Всички българи и чужденци, които влизат и искат да пътуват по родните пътища и които няма валидни винетки, трябва да пътуват незаконно. По първоначални данни на границата ни с Турция на ГКПП "Капитан Андреево" вече има работещ терминал за дигитални винетки. На ГКПП "Лесово" също имало работеща машина, но тя не била свързана. На ГКПП "Малко Търново" терминал все още не е доставен, съобщава bTV. 

Подобни проблеми имало и на други гранични пунктове в страната, например "Дунав мост" - Русе. Междувременно чужденците, които влизат у нас, масово не знаят, че има проблем със системата за таксуване. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обясняват, че устройствата за закупуване на електронни винетки на граничен пункт "Дунав мост" ще бъдат доставени до края на седмицата.

В последните дни граждани се оплакаха, че не могат да закупят електронен стикер, купили са два за един автомобил или не са успели да потвърдят преминаването си от хартиена към електронна винетка. От АПИ не отрекоха, че са възможни грешки, тъй като системата е нова. 

Засега сайтът за електронни винетки работи нормално.

Електронните винетки влязоха в сила от 1 януари. Само в този ден са продадени над 5 хил. броя за около 380 хил. лева. Те могат да се купят чрез терминал за самотаксуване, мобилното приложение, интернет страницата bgtoll.bg или чрез разпространителската мрежа. Цените остават непроменени - за леките коли годишната струва 97 лв., тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във