Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ГЪРЦИТЕ ПРОЯВИХА НАЙ-ГОЛЯМ КУРАЖ

Четири месеца и половина след като гъцката ОТЕ се оттегли от преговорите за БТК, тя се завърна у нас победоносно, като спечели търга за лиценз за втори GSM-оператор. Това стана миналата неделя, когато гръцката компания предложи най-висока тръжна цена - 135 млн. щ. долара. Според председателя на комисията Иван Таушанов това е станало в 19-ия кръг на търга с тайно наддаване. На второ място бе класирана ТИМ Интернешънъл, дъщерна компания на Телеком Италия мобиле, която даде 130 млн. долара. Финтур холдингс се отказаха в 18-ия кръг, който предполагаше цена 130 млн. щ. долара. В последната им оферта обаче фигурират 120 млн. щ. долара и с тази цена се класираха на трето място. Цифрата означава, че в два кръга те са блъфирали - подавали са бланка, че не наддават. Съгласно регламента участниците имат право да го направят, без официално да се оттеглят от търга. Водафон - България, която напусна състезанието след първия ден, е класирана на четвърто място. Тя е наддавала до 75 млн. щ. долара. Тази цена бе достигната още през първи ден, на 8-ия кръг от търга. Това означава, че и тази компания е блъфирала два пъти, защото в последния кръг на първия ден бе достигната цена от 85 млн. долара.

Това беше много добре организирана процедура с много ясни правила и бих искал да поздравя тръжната комисия, коментира пред журналисти Панайотис Каргадос, генерален директор по търговските въпроси на ОТЕ Интернешънъл. Заместник изпълнителния директор на ОТЕ Джордж Скарпелис заяви ден след победата, че до пет години вторият оператор планира да завладее около 35-40% от българския пазар. Според него за същия период от време инвестициите ще достигнат сумата от около 300 млн. щ. долара. Той допълни, че плановете на компанията за усвояване на лиценза са по-ускорени, отколкото предвиждат условията на търга. За първите шест месеца ОТЕ предвижда да покрие повече от задължителните 20% от територията на страната. Първото покритие на територията на страната трябва да стане за две години или до края на 2002 г., но гърците смятат да изпреварят този срок. Според условията на лиценза за дванадесет месеца след обнародването в Държавен вестник победителят трябва да захрани с мрежа столицата, втория по големина град Пловдив и пътя между тях, както и пътя София - Петрич, пограничните райони и Черноморието.

Скарпелис не обяви търговската марка на новото дружество, както и каква ще бъде ценовата му политика. Интерес у специалистите предизвика информацията, че за техническо обурудване вече са водени разговори с Моторола и Нокиа. Все още не е сигурно закупуването на фирма РТК, по-известна с наименованието на оператора Мобиком. Скарпелис отрече да са започнали преговори за евентуална сделка, както и за покупката на БТК. Засега не знаем да има обявена процедура за продажбата на телекомуникационния гигант - обясни той. - Ако и когато бъде обявена такава, ще обсъдим нашата позиция.
Компанията съществува от 1949 г. и според официалната й ИНТЕРНЕТ-страница има около 3,2 милиона абонати. Гръцкият телеком в момента оперира в Армения, Албания, Украйна, Сърбия, Румъния, Йордания и в собствената си страна. Споменава се капитализация на активите на стойност 20 млрд. щ. долара. Четиридесет и девет процента от акциите на ОТЕ се търгуват на борсите в Ню Йорк, Лондон и Атина.
Упълномощеният представител на ТИМ Интернешънъл също отбеляза, че процедурата е протекла при пълна прозрачност. Според италианците реалната цена на втория оператор е близка до предложените от ОТЕ 135 млн. щ. долара. Иначе нямаше да наддаваме - уточни той.

Това беше възможно най-добре организираната до момента процедура в България. Бихме препоръчали това да е начинът, по който да се провеждат конкурсите в България, коментира Венцеслав Караджов, програмен директор на неправителствената организация Прозрачност без граници, която наблюдаваше търга. Министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински свали малко оптимизма с коментар, че е очаквал цената да бъде с 10-15 млн. долара по-висока от достигнатата. Той не бе изненадан от това, че ОТЕ е победител в търга.

Според точка от процедурата тръжната комисия внесе на първото след края на търга заседание на МС мотивиран доклад за резултатите от него и предложение на кого да се издаде индивидуална лицензия.
Бившият председател на Държавната комисия по далекосъобщения Веселин Стойков изрази пред журналисти мнение, че разумната цена за втория GSM-оператор е между 70 и 100 млн. щ. долара. Според него затова и Водафон се е оттеглила при разумната пазарна цена от 75 млн. щ. долара. Според Стойков ОТЕ ще се възползва от обявеното преди време от вицепремиера Петър Жотев намерение на правителството да предложи на победителя в търга за втори GSM-оператор преференциални условия за продажбата на БТК. Бившият шеф на ДКД изрази още мнение, че цената от 135 млн. щ. долара е добър знак за България, защото всеки чуждестранен инвеститор щял да си направи извод, че това е страна, в която има добри условия за инвестиции. Четири дни след продажбата обаче Жотев се отказа от думите си, че вторият оператор ще има преференции за БТК.
Решението на тръжната комисия може да бъде обжалвано в 14-дневен срок. Ако победителят в търга се откаже да получи лиценза, той ще бъде предложен на втория класирал се кандидат - ТИМ Интернешънъл. Ако и той се откаже, следва да се обяви нов търг, както е посочено в решението на МС за откриване на процедура за издаване на лиценз за втори GSM-оператор от 25 октомври тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във