Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Готвят увеличение в цената на еднодневните винетки за тирове

Министерството на регионалното развитие и благоустройството "обмисля" от 1 януари 2018-а да увеличи цената на еднодневните винетки за тежкотоварните автомобили. Ведомството очаква по този начин да нараснат приходите от тирове, които преминават през страната, разясни министър Николай Нанков. Според него сегашната цена на стикера от 21 лв. е прекалено ниска.

През 2016 г. Агенция "Пътна инфрактруктура" е продала 6 813 455 броя винетки, срещу което в касата на АПИ са постъпили 326 млн. лв приходи, показва статистиката на регионалното министерство.

Най-големи приходи са донесли годишните винетки за леки автомобили - 177.2 млн. лева. Седмичните винетки са допринесли с 41.3 млн. лева. Броят на продадените стикери за тежкотоварни автомобили е около 1 милион, което носи приходи от над 20 млн.лева.

България е страната с най-евтино таксуване на транзитно преминаващи тежкотоварни автомобили. Транзитният трафик ще заплаща в държавния бюджет съизмерими с другите държави такси за ползване съответно за амортизиране на инфраструктурата.

"Септември ще вземем политическо решение за цената на еднодневните винетки и тези за тежкотоварния трафик", разясни още Нанков и добави: " Към момента винетните такси за леките автомобили са несъизмеримо високи на фона на винетните такси за тежкотоварни автомобили"

Facebook logo
Бъдете с нас и във